Jdi na obsah Jdi na menu
 

3. kapitola Harry - Rudé
Nick Ingman, Terry Devine-King feat. Alisa Apps - MARS (OST Heavy rain)
 
Draco se probudil do tlumeného světla, místnost byla opět plná poletujících bytostníčků, neúnavně rozsévaly stříbročerný pyl.
Harry byl už vzhůru. Seděl opodál, na podlaze podobající se rozlité a ztuhlé inkoustové tuze, zrcadlově hladká a přece bez odrazu, ojíněná pylem. Byl všude. Vířený křidélky, na zemi, po stěnách, ve vzduchu, nekonečná pomalá turbulence sněhových vloček. Jedno z éterických stvořeníček, mámivé stínohrou své vzdušně čisté aury, klečelo na Harryho dlani. Upřeně si hleděli do očí v neslyšném rozhovoru.
I pro čistokrevného kouzelníka žijícího pouze v magickém světě bylo tohle poměrně bizarní; místnost, její obyvatelé. Celá situace.
Přesto se v Dracovi jako první mírumilovně rozvinul pocit, že je doma. Byl to dobrý pocit.
Harry postřehl pohyb, stočil k němu tvář. Věnoval Dracovi mělký poloúsměv.
Jeho šedé oči – no ano, vždyť i ty byly v naprostém pořádku. Hlasitý nářek přísluší ženám, muži pláčí uvnitř. Ohniví Nebelvíři? Vzplanou v nejprudší plamenné agónii a shoří, na prach, Severusi, na prach… Dobře, že tohle nevidíš, můj drahý příteli.
Draco poprvé Harryho pohled opětoval. Pevně. S úctou tě přijímám, tebe, kým jsi.
A to ačkoliv byl Harryho výraz strašidelně vážný.
„Jsem ti vděčný,“ řekl Harry.
Nechal to monolit vrátit v několikanásobném echu, každé s odstínem poděkování za něco jiného. Ještě okamžik počkal, než Draco absorbuje a přijme ony stovky nevyřčených vět, ukrytých mezi třemi slovy. A pokračoval.
„Věděl jsem, že pokud ke mně někdy někdo najde cestu, budeš to ty.“ Upřený pohled. „Ale zůstat nemůžeš.“
Bytostníček na jeho dlani prudce máchl křídly, v krouživém pohybu vzlétl, zapojil se do motýlího tance nad nimi. Harry nechal ruku zvolna klesnout do klína.
„Cítil jsem tvou lásku k Lence,“ oznámil prostě. „U ní je tvé místo. Ne tady.“
Draco několikrát na sucho polkl. Promnul si oči, chvíli v té pozici zůstal; mezi probuzením a vážnými rozhovory by měl existovat zákonem pevně daný časový limit.
Dlaň mu sklouzla po tváři, odhalila mírně otupělý výraz a Draco se hlasem ještě chraplavým spánkem zeptal: „Máš tu škrabonožky?“
Harry perfektně napodobil Severusův naprostý úžas. Stěží patrně prohnul levé obočí.
„Jestli tu cosi takového být má, dosud jsem to nepotkal.“ Na čele se mu objevila malá vráska. „Což je dobře nebo špatně?“ Vráska se prohloubila. „Pokud to ovšem mělo znamenat, že máš jistý problém osobního rázu, navrhuji se zout a poškrábat svépomocí.“
Draco mu věnoval dlouhý, prázdný pohled. Proč jsem si kdy při Merlinovi myslel, že Severus může být jen jeden?
„Ne by jako odpověď bylo zcela dostačující,“ opáčil suše.
Ponechal Harryho jeho zádumčivému sledování, posadil se, prohlédl obě své boty. Našel, co hledal, rostlinku v přítmí šedavě nazelenalou, s tenoučkými kudrlinkovými stonky. Ještě stále pevně držela zasunutá za okraj jedné z bot.
Lenka. Jeho Láskolenka.
Draco se jí dlouho snažil porozumět, zřejmě profesní deformace lektvaristů, potřeba vše rozložit na přísady, odhalit logický řád. Nakonec to vzdal, tudy cesta nevedla.
Opřel se o všechny získané zkušenosti během posledních dvou let, i pro kouzelníky neuvěřitelné, vždyť poznali tolik neznámých, monstrózních schopností magie. A došel k závěru. Závoj, viteály, Lamie, prvotní magie, to všechno doslova křičelo, že celý magický svět zná stěží nepatrnou střepinku všeho, co je. Co může být.
Tak proč by nemohla existovat čistoskvoucí esence nejvyšší moudrosti, ryzí lásky, která se z jakéhosi důvodu slitovala nad nižší formou, v těle ženy ukazovala slepému neviděné?
Protože – proč jinak by svou lásku věnovala právě jemu?
A já ji opustil.
Vina, vina. Draco chvatně rostlinku vytáhl, aspoň ji když ne Lenku, polaskat v dlani, vyprosit odpuštění. Zmizela mu v prstech; jako když první přílivová vlna radostně překročí pobřežní práh, zpitá svobodou se slastně převalí přes hrad z písku, krásný hrad, se zubatými hradbami a štíhlými věžičkami, než ji síla oceánu a vůle Měsíce přinutí vrátit se zpět, písečná pláž holá, poskládaná z miliard mokrých zrnek. Pamatuje si písek, že býval hradem?
Draco strnul, trochu zmateně, trochu vystrašeně, pak se prázdné místo vedle něj zamlžilo. Houstlo, nabíralo rozměr, tvar. Jas.
V místnosti se objevil odraz Lenky. Zlaté vlasy, šaty čerstvě oranžové. Plná sluneční záře. Nádherná, oslepující, že to nutilo přivírat oči. Draco odmítl, hleděl na ni bez mrknutí.
Zcela neomylně vyhledala jeho tvář, usmála se, v očích duhový ohňostroj smíchu.
„Všechno je v pořádku. Neměj strach, Draco,“ zašuměl její melodický hlas, zněl jako píseň, „vše je přesně tak, jak být má.“ Zvedla pravou dlaň, přiložila si ji k srdci. „Tady jsi přeci se mnou. A navěky zůstaneš. Tak proč ten smutek, motýlku?“
Lenčin úsměv hřál, třebaže obrazové kouzlo se dávno rozplynulo, místnost opět spočívala v pološeru.
Bytostníčci se rozpohybovali, zpomalení, v hypnotickém tanci vytvářeli světelné obrazce. V jejich pylu se tu a tam zrodilo zlatavé zrníčko. Chutnalo po slunci. Po Lence.
Výjimečná. Jediná mezi všemi.
…Ale tohle právě tobě vysvětlovat nemusím. Že ne, Harry?
„Máš pravdu,“ promluvil Draco, pohled upřený do míst, kde už žádná Láskolenka nebyla.
Stočil tvář, upřel do Harryho šedých očí hluboký niterní pohled, možná intimnější než by cokoliv mohlo být.
„Ano, miluji Lenku,“ řekl pevně. „A nevím, opravdu nevím… Nevím, proč to nestačí.“

laskolenka-v-monolitu.jpg

„Možná je skutečné přátelství natolik vzácné, že ho nelze nechat jen tak odejít. Možná naopak pravé přátelství je to jediné, kdy jsi schopný takovou svobodu darovat. Netuším, Draco,“ řekl Harry tiše. Pokrčil rameny. „Sedím tu, ptám se sám sebe celou tu dobu. Místo odpovědí nacházím jen další a další otazníky.“ Krátce se odmlčel. „Ale v tomhle jsem si docela dost jistý.“
Výraz mu zjemněl.
„Lenka je tvá budoucnost. Albus, Severus, já, my jsme minulost. Nech nás jít, Draco. Jdi a žij, žij svůj vlastní život, čeká tě v něm ještě tolik dobrého, nezahazuj to. Běž.“
Draco semknul rty. Zavrtěl hlavou. A jak v něm ten pocit nabíral na intenzitě, zamítavý pohyb získával stále větší razanci, zarputilost, tvrdost, něco hladového na dně.
„Ne.“
„To není zrada. Vůči nikomu z nás,“ vyslovil Harry jemně.
„Nemůžu. Nechci to,“ zavrčel Draco, „nechci to ani chtít. Vzali mi nenahraditelné. Neměli právo. Jako by postupně ze mě odřezávali části mne samotného, Severus. Albus. Mám to nechat být? Smířit se, přijmout to, zapomenout?! Odpustit? Tohle po mně chceš? Jak… jak můžeš?“
Cosi přes něj přehodilo temný plášť neurčitého bezejmenného vzteku, se zaskřípěním zrezivělých pantů, ohlušující ránou zabouchl brány rozumu. Konečně ta všepožírající zběsilost našla svůj správný cíl; každý atom v Dracově těle se rozvibroval nepříčetností.
„Jak jsi jim mohl odpustit Severusovu vraždu a neudělat vůbec nic?!“
 
Výbuch monolitu. Onyxové střepy ze všech úhlů, lačná ostří, sečné hroty, blýskavě ozářené explozí na smrt bledé záře bytostníčků.
Vprostřed toho stál Harry, ruce sevřené v pěst, plášť rozevlátý, černý, černější než temnota sama; z očí sálal běs, nesmiřitelný absolutností matérie hněvu, vroucí prapodstatou ohně.
„Já – žízním – zabít!“ procedil skrz zaťaté zuby.
Syčivý výdech.
„Až mě to děsí.“
„Odpusť mi,“ hlesl Draco.
 
Harry nechal víčka klesnout, unavený, náhle byl tak unavený, přivolal bytostníčky, pokryli ho celého. Monolit zvolna polykal své smrtící břity. Tak unavený.
„Harry, já… Jsi mé poslední pouto k těm, které jsem nikdy neměl ztratit,“ promluvil Draco trhaně. „A jelikož jsem složil Nezrušitelný slib, jen ty můžeš a dokážeš jeho vrahy najít. Všichni jsme straně světla obětovali nemyslitelné. Akceptoval jsem to. Cena za vítězství, za životy tisíců. Ale ne Severuse. Ne Albuse. Ne tebe. Ne.“ Těžce polkl. „Možná jste byli předurčenou daní. To neznamená, že je to správně.“
Sledoval jiskřivou sochu z motýlích křídel. Zvolna mu poklesla ramena, vytratilo se bolavé pnutí svalů. Je úlevné dojít k rozhodnutí, přestat se divoce zmítat ve víru možností, daruje vám to zvláštní sílu, zdá se nesmírná. A klid. Ano; měkký, tichý klid.
„Ale respektuji, Harry. Pokud jediné, co mi můžeš nabídnout, je zůstat tu s tebou, do smrti nebo navěky, přijímám. Bez tebe se nevrátím. Už nebudu předstírat, že je všechno v pořádku. Když není.“
 
Harry znaveně, se stařeckou pomalostí usedl na zem, z podlahy monolitu se zvedla černá vlna, spojila s bytostníčky, třpytivě temná Harryho láskyplně objala, zachumlala do sebe.
„Oba víme, proč Albus zemřel,“ řekl prázdně.
Draco v sobě svedl urputný souboj. Poraženecky kývl.
„Aby zabránil dalšímu krveprolití. Věděl, že ani já, ani ty, to nenecháme bez odplaty.“
„Draco.“
Harry k němu vzhlédl, ve tváři ruiny a sutiny a spáleniště; a prach, ten prach, Severusi! Důstojně vznešený jím rozvážně kráčel sám král Žal.
„Ani Albus,“ namítl vyčerpaně, „přeci ani Albus, Draco. Je pro tebe skutečně tak nepochopitelné, proč nakonec raději zvolil vlastní smrt, než by riskoval, že jednou svému hněvu podlehne? Všechny roky, co ho znám. To sebe se bál nejvíc. “
Draco s dlouhým výdechem nechal odejít zbytky vzteku. Smutek zůstal.
„Jistě,“ přitakal. „Máš pravdu. Nebyl schopný zabít, ani pro Severuse ne.“
„Draco, Albus pro Severuse zabíjel. Vědomě obětoval nevinného člověka. A nemyslím mě.“
„Tak proč ne dnes?“ namítl Draco naléhavě. Vzápětí si sám odpověděl. „Protože tentokrát by to Severuse stejně nezachránilo.“
Harry drobně přisvědčil. „Ano. Asi. Myslím.“
„A spravedlnost? I ta je už pro Severuse zbytečná?“
„Spravedlnost je slepá,“ řekl Harry prostě. „Albus nebyl.“
Draco seděl se sklopenou hlavou, dlaně sevřené, prsty propletené tak pevně, až se odkrvovaly. Hladinu vnitřního klidu čeřilo hlubinné chvění.
„Je to i tvá odpověď? Harry. Také… nejsi slepý?“
Harry na něj hleděl. Mlčel. Draco se s dravým nádechem napřímil.
„Zatracení Nebelvíři,“ ucedil přidušeně. „Všechno má své hranice, i ztráty, některé jsou prostě nepřijatelné. Severus s Albusem bojovali za všechny. My dva jsme tu byli pro ně! Pro ně, Harry. Abychom je milovali, ctili, následovali. Chránili. Kam se poděla ta tvá magie sounáležitosti, kde byla, když vraždili Severuse? Kde, když Albus umíral? Kde sakra celou tu prokletou dobu byla, když jsem tam s tím zůstal sám?!“
V očích pálilo, Draco zuřivě pohodil hlavou. Monolit jeho slova hebce pohltil. Žádné echo.
Harry ho ještě okamžik sledoval.
„Cítíš se líp?“
„Ne,“ odsekl Draco.
Harry zvedl ruce. Rozevřel spojené dlaně, ponurou šedí vyslal k Dracovi zářivého magiona. Ten ho několikrát obletěl, tu a tam se dotkl, polaskal sametovými křídly. Přistál na Dracově hrudi, přitulil se k srdci.
„A teď?“
Draco neodpověděl, hrdost mu nedovolila. Což bylo jako reakce poměrně výmluvné.
„Rozumím ti. A souhlasím, se vším, co jsi řekl,“ pronesl Harry vážně, „ptal jsem se na totéž tisíckrát. Magie sounáležitosti. Možná byla s těmi, kteří přežili? Možná ji někdo potřeboval víc. Možná zmizela. Já to nevím, Draco, neznám odpověď ani na jedinou z mých otázek. Nejspíš se je nedozvím nikdy.“ Prašné zorničky. „Protože nejdřív bych se musel zeptat, proč jsem s ním nebyl já.“
„Neobviňuji tě,“ zachraptěl Draco.
Harry shovívavě přimhouřil oči.
„Obviňujeme se oba. My dva si přece nebudeme lhát. Nebo ano?“
Draco polkl. Stroze kývnul. „Ne.“
„Fajn.“
Harry vstal, nechal plášť zmizet, splynout zpět s podlahou, bytostníčci se rozlétli místností. Harry bezděčně klouzal pohledem po stěnách monolitu, utkané z lásky i žalu, dýchaly Severusem. Myšlenkou objal každé z temných zákoutí.
Kde je smysl toho všeho? Byl vůbec nějaký? Někdy? Léta pádů, bolesti, samoty, strachu, proroctví, nevyhnutelného osudu. Než jsem získal tebe a ty mne dovedl k vítězství. Ne nad Voldemortem. Nad vším. To ty jsi mě naučil, co znamená skutečně žít, Severusi. Milovat. Věřit. Cítit obyčejnou radost z příštího dne.
Byl jsi pouhým nástrojem, zbraní jako já? A to krásné bylo jen neplánovaným vedlejším efektem, v rámci existence bez významu? Splnili jsme úkol – a víc nás není zapotřebí?
Figurky na šachovnici světa. Nicotné, při narození označené cejchem přijatelná ztráta.
Vím, že ses tak vnímal. Přijmul svou roli, bez vzdoru. S pokorou; tak obdivuhodnou.
Ale já nejsem…
Harry se šokovaně zarazil.
Kolikrát tuhle prostou pravdu budu muset objevovat, znovu a znovu?
Severusi. Já nejsem ty.
Palčivý pocit v hrudníku, prudce se otočil k Dracovi, jemná šeď duhovek ta tam. Nahradil ji břidlicově ostrý útes, vrchol v nedohlednu, střemhlavý pád.
„Jaký je plán?“
 
První emoce byla nevěřícnost. Vybuchla v nadšení, sopečná erupce. Do ní se zvolna vlévaly nové pramínky, mísily se žhavou lávou; hořké po pelyňku, jedovaté kapkami ocúnu. Až splynuly v jednolitou masu, mocnou. Horkou jako dračí krev.
Draco se zvedl. Po nekonečně dlouhé době cítil pod nohama pevnou zem. Trochu se z toho točila hlava. Dopřál si pár vteřin, ten pocit vychutnal.
„Mozkomoři jsou propojeni jednotnou myslí,“ řekl pak, „všichni spadají pod velení ministerstva. Od pádu Temného pána jsem nevypátral jedinou zmínku o útoku osamělého mozkomora, což může a nemusí být pravda. Ona urputná snaha o utajení, maskování příčiny smrti, znamená, že na ministerstvu přinejmenším něco vědí. Tam jsou odpovědi. A ty je najdeš.“
Harry potřeboval vteřinu. Ale vyslovil to. Jen prostinká otázka, hlas tlumený; v podhoubí každého z písmenek tichoučké cinknutí. Jako když špičkou nože zlehka přejedete přes průsvitně blýskavý řetízek z rampouchů. Cink cink cink.
„A jestli to nebyl osamělý mozkomor?“
Draco němě přisvědčil. Oba tušíme, že nebyl.
„Severus byl plně omilostněn za vše, co kdy musel udělat, aby si udržel pozici špeha. Neznám detaily jeho výpovědi, podléhá nejpřísnějšímu utajení. Ty?“ Harry krátce zavrtěl hlavou, neptal se. Přál si, aby Severus mohl zapomenout. Draco pokračoval. „Beztak nejsou nutné. Víme, že za sebou nechal mrtvé, neměl na vybranou. Někdo z pozůstalých zřejmě se svou daní ve jménu vyššího dobra nesouhlasil, potřeboval vlastní spravedlnost. Někdo velmi mocný. Nebo velmi přesvědčivý. Našel způsob, jak dosáhnout tajné popravy. Tomu…“ křeč v hrdle, Draco si odkašlal, „bych rozuměl,“ dostal ze sebe chrčivě. Nádech. Ještě jeden. „Osobně se domnívám, že takové řešení nezvolil ze strachu o post či život, jelikož obojí i tak vystavil extrémnímu riziku, ale protože by to sám nedokázal. Upřímně, myšlenkám na něj se intenzivně vyhýbám. Severus by nechtěl…“
„Ne,“ přitakal Harry po chvíli ticha, „jeho smrt by Severus nechtěl.“
„Díky,“ zamumlal Draco; tohle rozhodnutí patřilo především Harrymu. „Pokud naše předpoklady potvrdíš, chci popravčí četu. Oni jen plnili rozkaz. Rozkaz, o kterém věděli, že není spravedlivý, že se dopouští vraždy, na někom, kdo všechny i je a jejich rodiny zachránil za nepředstavitelnou cenu vlastního utrpení, a bylo jim to jedno. Udělali to. Chci popravčí četu. A jestli to posvětil, chci ministra.“
„Takže mám vyhlásit válku ministerstvu. Tomu ministerstvu, za které jsme bojovali,“ zkonstatoval Harry suše. „Tak jo. Skvělý plán. Líbí se mi.“
„Pokud ti to nebude příliš vadit, další válku bych odložil na příští víkend,“ opáčil Draco přezíravě k jeho sarkasmu. „Ministerstvo není nepřítel, jen lhář. Aspoň prozatím. Vstoupíš do jejich služeb, získáš si důvěru, najdeš pravdu. To je vše.“
„A situaci naprosto nijak nekomplikuje fakt, že při mých závěrečných zkouškách byli přítomni i zástupci bystrozorů a Starostolce, že jsem je složil na Výbornou a s ohledem na své tehdejší ochrnutí jsem tak učinil pomocí stínové magie, což všichni přijali bez sebenepatrnější známky šoku, že jsem stvořil monolit, který ministerstvo považovalo za nezbytné obklíčit bystrozory, palatiny, likvidátory, uzamknout před světem magickou bariérou, kterou sám Albus podpořil. Draco. Ministerstvo mne už nyní za nepřítele považuje.“
„Mají strach. Abych byl úplně přesný, mají nepříčetný strach. Což se mi jeví jako zcela pochopitelné. Dokázal jsi nemožné, zničil Temného pána, a to předtím, než tvá magie dosáhla vrcholu. Nyní na vrcholu jsi. A oni mají stěží mlhavou představu, čeho všeho jsi schopen. Jistěže se obávají. Jsem jediný, kdo v tom vidí tvůj velký trumf? Evidentně ano. Harry, oni si přece nedovolí se ti vzepřít. Udělají vše, aby si tě naklonili.“ Draco pokrčil rameny. „Pochopitelně jen do té doby, než poznají tvou magii dokonale a poté případně přehodnotí situaci.“
„Ah tak. Díky, už rozumím, proč na nás včera seslali Avadu.“
„Jako Severus jsi neskonale protivný,“ zavrčel Draco. „Bylo by příliš žádat, abys byl opět Harrym? Coby idiot jsi byl celkem snesitelný.“
„Taky tě mám rád.“
Draco cosi frustrovaně zamumlal.
Harry na něj upřel pohled. Pronikavý.
„Draco? Napadlo tě vůbec, že jejich strach může být oprávněný?“
Ticho. Draco hleděl kamsi do prostoru. Pak stočil zrak k němu. A prostě kývl.
„Přesto…?“ zašeptal Harry.
„Přesto,“ řekl Draco pevně. „Žádáme pouze spravedlnost pro vrahy. Nic víc. Jestli se to zvrtne… kdybych tě nedokázal zastavit já, Severus s Albusem to udělají.“
Okamžik si hleděli do očí. Harryho koutky úst se prohnuly do nepatrného úsměvu.
„Ty je taky cítíš?“
Draco neurčitě pohodil hlavou. „Myslíš na každém kroku? Zajisté.“
Harryho úsměv se prohloubil, že to Dracovi škublo tváří. Chvatně se odvrátil. Privilegium zubit se jako šílenec rád přenechá Nebelvírům.
„Jdeš? Nebo myslíš, že v příštím století budou všechny smazané stopy zřetelnější?“
Draco zmateně vzhlédl, Harry už stál u černé stěny místnosti, odcházel. Opouštěl monolit.
On skutečně odcházel.
„Jdu,“ řekl Draco.
 
Zpáteční cesta byla doslova procházkou. Provázení rojem bytostníčků šli volně, monolit se před nimi měnil v temný opar.
Harry zastavil. Konec, od světa je dělila vrstva tenká jako sklo, výhled čistý.
Palatini i likvidátoři drželi stráž kolem celého monolitu. Za jejich řadou, za těmi kamennými výrazy plnými odhodlání, zarputilé odvahy překrývající strach, byla Lenka.
Zůstala. Neodešla.
Dracovi se sevřelo srdce, nezasloužím si tě. Vůbec si tě nezasloužím.
Vrátil se pohledem k vojákům.
„Přivítají nás Avadou nebo se tentokrát rozhodnou pro poněkud komornější způsob?“
Harry je sledoval také.
„Kdy přesně jsem začal vypadat jako Trelawneyová?“
Draco mu věnoval chladný pohled.
„Neopomněl jsem doufám sdělit, že tě nesnáším.“
Harry zadumaně sevřel rty.
„Počkej. Řekl jsi, že mě máš rád, že jsi mě postrádal, že beze mě neodejdeš. Hm, tak ne. Na nesnášení jsi zapomněl.“
„Nesnáším tě.“
„Díky. Konečně se svět zdá v pořádku.“
Šedá tvář s prašnými zorničkami se otočila k teninké zdi. Harry zvedl dlaň, dotkl se jí, monolit mu vyšel v ústrety uzoučkými šlahounky, omotaly se kolem hřbetu ruky, propletly s prsty.
„Jenže není,“ zašeptal Harry.
„Ne,“ řekl Draco. „Není.“
Vůbec nic už není v pořádku.
„Draco, přísahej, že mě zastavíš, kdybych… Však víš.“
„Přísahám. Severus by to nechtěl.“
„Severus nechtěl spoustu věcí. Stejně se staly.“
„Přísahám, že tě zastavím, Harry. Ano? Přísahám. Pro tebe, pro Severuse. Pro Albuse. Přísahám.“
Harry zhluboka vydechl. Nechal ruku klesnout.
„Dobře. Věřím ti.“
Draco drobně přitakal. Opět sklouzl pohledem k řadě vojáků.
„Sázím sto galeonů, že nás zabijí.“
„Dvě stě, že se o to pokusí.“
„Zjevně jsi nikdy nepochopil podstatu sázek. No nic. Pevně věřím, že máš v rukávu některý ze svých zázraků?“
„Zázraky došly, Draco. Budeme se muset spolehnout na staré dobré zmijozelské kličkování.“
„Velmi humorné.“
„Hlava zůstáváme, drak jdeme,“ objevil se v Harryho dlani zlatý galeon, vzlétl do vzduchu, roztočil se, vousatá tvář gringottského skřeta, drak s roztaženými křídly, míhali se, Harry na Draca mrknul, galeon dosáhl svého vrcholu a začal klesat; Harry vyšel ven.
 
Jako když střelí do hejna vrabců. Jenže vrabci ulétají.
Takže ne, bylo to jako kdyby velká ruka Osudu, Mistra loutkáře, současně zatáhla za stovky vodících lan. Palatini, likvidátoři, vojáci zocelení ve stovkách bitev, v jediném oka mrknutí stáli v útočné pozici, rameno na rameni. Smršť hůlek. Jeden cíl.
Draco pomalu rozpažil, dlaně prázdné.
Harry neudělal nic. Stál. Díval se.
Na prostranství se zřítilo ticho, že snad byl slyšet i šelest proudění krve.
„Potter nepředstavuje hrozbu,“ vykřikl Draco. Poměrně nahlas. A bez účinku, žádná z hůlek se nezachvěla, nezměnila úhel ani o centimetr.
„Pomohlo by, kdybys…“ sykl na Harryho, mrsknul po něm pohledem.
Spatřil stovky, ne, Merline, tisíce černých kopí mířících z monolitu; chladně lhostejných, vražedně ostrých.
Draco polkl. Tohle nebylo dobré.
„Rozhodně by pomohlo, kdybys projevil špetku dobré vůle,“ utrousil jedovatě.
„Nemůžu umřít,“ pronesl Harry klidně, oči upřené vpřed, soustředěný. „Tam, kam bych šel, Severus není.“
„Možná bych raději kličkoval.“
„Skoro jsem zapomněl, jak umíš být nevděčný.“
Draco zamumlal cosi nelichotivého a pravděpodobně velmi nevděčného, když se val vojáků zavlnil, něco se dělo, Draco se hbitě obrátil. Dlaň zasvrběla touhou přivolat hůlku.
Zcepeněl hrůzou.
Volným prostorem k nim utíkala Lenka, zářivě zelené šaty, vlasy ve větru. Slunce kolem ní.
„Skloňte hůlky!“ zaječel Draco. „Harry, odvolej ta kopí! Skloňte hůlky!“
Křičel. Prázdné ruce napřažené, nestřílejte.
„Skloňte hůlky! Harry, prosím!“
Usmívala se.
Ve tváři tolik lásky, tolik radosti.
Hůlky se nepohnuly. Kopí nezmizela.
„Harry!“ zařval Draco zoufale.
Šramot drcených oblázků, rachotivý zvuk, jak se po odrazu jejích podrážek rozkutálely. Šelest látky. Mírný vánek, nasycený mořskou solí.
Zabijí mi ji.
 
Vztáhl po ní paže, minula ho, skočila Harrymu do náruče. Draco mrknul.
V očích řezalo; zřejmě ta sůl ve vzduchu.
Pohnul se, otřesený, v uších hučelo, adrenalin rozběsnil srdeční tep.
A postavil se před ně.
Hradba vojáků se zamlžila. Zatracená sůl. Už nekřičel.
Vrchní palatin Ianto Jones hleděl přímo na něj.
Pak ohnul zápěstí, sklonil hůlku.
 
„Harry!“
Objímala ho křečovitě, Harry víceméně automaticky sevřel Lenku kolem pasu, zvedl k sobě, nohy se jí octily několik palců nad zemí. Vždy byla malá. Za dobu, co ji neviděl, dospěla v okouzlující mladou ženu. Ale ta odzbrojující dívčí křehkost se časem nijak neztupila.
„Vítej zpátky,“ zašeptala mu do hrdla, Harry ucítil mírnou vlhkost, plakala? „Svět bez tebe už není, co býval. A ztratit tebe bylo jako ztratit profesora Snapea podruhé.“
„Lenko,“ zachrčel Harry. Nevěděl co říct. Mysl pustá.
„Ne, nic neříkej,“ usmála se slunečně, vyklouzla z jeho sevření, otřela si vlhké tváře. „Prostě tě moc ráda vidím. Ah! Ztratil jsi brýle.“
Mávla hůlkou, na dlani se jí objevily prosklené obroučky. Vložila je Harrymu na nos, zasunula nožičky za ušní boltce. Špičkou hůlky ťukla postupně do obou sklíček, ztemněly, pichlavě jasné pološero zmizelo.
„Lepší?“ mrkla spiklenecky.
S náznakem rozpačitého úsměvu přitakal. Rozhlédl se. Řada vojáků, ještě napnutá, ještě ostražitá; ale nestála v bojové formaci. Většina hůlek skrytá v rukávech.
Harry se obrátil, věnoval monolitu němý dík, mlčenlivé vyznání. Hroty kopí se rozplynuly, pokojné vrátily do černolitého obelisku.
Buď tu jako doma, Albusi. A střež ho, než se vrátím.
Nebudu pryč dlouho.
Vzal Lenku jemně kolem ramen, přisunul ji k Dracovi. Ten ji objal s urputností topících.
„Jsi šílená,“ zaskřehotal.
„Opravdu?“ vtiskla mu polibek na špičku nosu. „Tvé deduktivní schopnosti by potřebovaly trochu oprášit, motýlku.“
Vsunul jí dlaň do vlasů, skoro hrubě, přitáhl těsně k sobě, zabořil tvář do zlatých nitek.
„Měl jsem strach.“
 
Harry vykročil k vrchnímu palatinovi. Zvolna, krok za krokem. Šel bosý.
A vnímal všechny nerovnosti terénu, chlad i ostrost kamínků, jejich tvary, pichlavou tvrdost. Po celém věku stráveném v monolitu na jeho zrcadlově hladkých plochách byly tyhle vjemy téměř fascinující. Jako pohlazení větru na kůži. Plápolání košile. Vůně moře. Zatažená obloha nad hlavou plná nejrozmanitějších obrysů mračen. Jako by vstoupil do nového světa.
Bylo to tak. Tenhle svět byl nový. Cizí. Svět bez Severuse.
Nechci ho.
„Pánové.“
Zastavil několik stop před jejich řadou. Z protějších tváří čišela bázeň. Hněv. A cizota. Byla všude.
„Pane Pottere,“ pokynul mu Ianto Jones. Měl zvláštní oči. Hutně temné. K sametu měly nekonečně daleko. „Rád vidím, že jste v pořádku. Následujte mne prosím, ministr Brousek se velmi těší na rozhovor s vámi.“
„Zajisté,“ přitakal Harry. „Stavím se za ním. I mne zajímá, proč považoval za nutné ubytovat svou armádu na mých pozemcích.“
Palatin nehnul svalem. Dobrý voják.
„Bylo to pro vaše bezpečí.“
„Pak vám tedy zřejmě dlužím své poděkování. Týká se i včerejší Avady, byl to úžasný zážitek.“
„Avadu jsme seslali před pěti dny.“
Harry ho ještě okamžik sledoval, palatin nedodal nic. Byl to vážně zatraceně dobrý voják.
„Aha,“ řekl Harry.
„Co je to za útvar, pane Pottere?“
Harry se znovu bezděčně ohlédl, podruhé spatřil monolit v celé jeho nedostižné kráse, mohutný, čnící do nebes, láskyplně černý. Plný vzpomínek. Plný Severuse.
Jeho obraz se odrážel v zatemnělých sklech brýlí.
„Můj domov.“ Vrátil se zpět k palatinovi. „Není zrovna v přátelském módu pro nezvané,“ pokrčil rameny.
„Je nebezpečný.“
„Jak jsem řekl. Jen pro nezvané.“ Harry naklonil hlavu mírně do strany. „Vy necháváte doma dveře dokořán?“
„Mé bezpečnosti ochrany neohrožují své okolí.“
„Pravda, to nejspíš ne. Vyřiďte prosím panu ministrovi mé nejhlubší politování, že jsem ohrožoval ryby. Páni. Tady jsou nějaké ryby? Nikdy jsem žádnou neviděl. Jsou?“
Konečně Jonesovou bezemoční maskou proběhl záchvěv, stěží patrný. Ale byl tam.
„Věřím, že ministr bude chápavý. Tudy, prosím,“ ukázal k přemisťovací krychli.
„Stavím se za ním později.“
„Obávám se, že mi nerozumíte. Z tohoto místa se nelze jinak přemístit, dokud ministerstvo zákaz nezruší. Musím na svém pozvání trvat.“
Harry přetočil hlavu na druhou stranu.
„Řekl jsem,“ pronesl vláčně. „Stavím se za ním. Později.“
Odvrátil se, svižným krokem vyrazil k Dracovi, Jones otevřel ústa. Znovu je zavřel.
 
Draco s Lenkou stáli opodál. Draco mu věnoval krátký pohled a chvatně uhnul.
Samozřejmě. Ohrozil jsem Lenčin život.
„Jdu se rozloučit.“
Draco přitakal. „Ministerstvo.“
„Ne. Nesmím přistoupit na jejich pravidla. Půjdu tam, až se rozhodnu sám. Nebudu spěchat.“
Draco mu věnoval pátravý pohled. Opět se v něm mihnul stín, Draco stočil zrak stranou.
„Mám podivný pocit, jako bys Severusovi přeci jen někdy naslouchal. Souhlasím. Kam půjdeš?“
„Bude lepší pro nás oba, když to vědět nebudeš. Protože ty na ministerstvo musíš.“
Dracova pleť získala nezdravě šedý odstín.
„Zapomněl jsem… jak jsem mohl zapomenout?!“ sykl. „Veritasérum. Nesmím odmítnout. Tím náš plán padá.“
„To je v pořádku,“ natáhl se po něm Harry, konejšivě se dotkl jeho předloktí. „Vím o tom. Postarám se. Věříš mi?“
Draco se mu upřeně zahleděl do očí. Tedy, do neprůhledných skel brýlí.
„Přiznávám, že s tím mám právě nyní poněkud nepříjemný problém,“ utrousil na půl úst.
Pochopitelně.
„Ochránil bych ji,“ řekl Harry pevně.
Draco stiskl rty.
„Víš to jistě?“
„Ano,“ kývl Harry. A lhal.
Draco se zhluboka nadechl. Bezděčně sevřel Lenčinu drobnou dlaň ve své trochu pevněji.
„Dobře. Ačkoliv naprosto netuším, s čím jsem právě souhlasil.“
„V tom je právě onen půvab důvěry,“ pousmál se Harry.
Soustředil se. Dracovy obranné štíty překonal lehce, vnikl do jeho sálu vědomí.
Draco zavrávoral, Lenka se k němu spěšně přimknula, udržela ho na nohou.
„Neubliž mu, Harry, prosím,“ špitla.
„Je to můj bratr,“ řekl Harry.
 
Dracův sál vědomí byl jako sklad ingrediencí. Nejroztodivnější flakónky plné vzpomínek perfektně setříděné na nekonečných řadách polic z dubových prken, ještě vonících čerstvým dřevem a smůlou. Systém a řád.
Barvy broušených sklínek zjevně odpovídaly vzpomínkám uvnitř, temných bylo mnoho, vycházel z nich mráz. Palčivě, jedovatě rudé, plné Voldemorta.
O to krásnější byly ony zlatavé, Lenka. Bílé. Tam byl Albus. Hřejivě černé. Severus. A zelené, sytě zelené, i těch tam bylo hodně. Harry.
Poslední vzpomínky, dosud neumístěné, proplouvaly zpomaleně prostorem. Šedé.
Ty přivolal, od prvního okamžiku v monolitu až po jeho opuštění, umístil je do velké lahvičky, uzavřel do neprodyšné koule, seslal do nejhlubších rovin podvědomí.
Sametově černé flakónky zarputile vidět odmítal. I tak to bolelo. Nesnesitelně.
Chvatně jeho mysl opustil. Chtělo se mu křičet; zběsile toužil po náručí monolitu, skrýt se v něm, uniknout trýzni. Zapomenout, že všude kolem se až do nekonečna rozprostírá svět, ve kterém Severusnení.
„Ať jsi udělal cokoliv, víckrát to nedělej,“ zavrčel Draco. Mnul si spánky, jak ho zachvátila ukrutná migréna.
„To ti slíbit nemůžu.“
„Nesnáším tě.“
„Jo, už jsi říkal.“
„Vážně?“
„Vážně.“
Harry jim kývnul na rozloučenou. S lupnutím zmizel.
 
 „Neměl bys odcházet, drahý chlapče.“
 „Zastav mě.“
„Ačkoliv jsem doufal, zjevně to není v mých silách.“
„Neprozradíš mi, co jsi vypátral?“
„Pro dobro všech a tvé především, jednu odpověď pro tebe mám, můj milý. Tu, kterou by ti dal Severus – některé pravdy mají zůstat skryté.“
„Nedovolávej se Severuse,“ zasípěl Harry. „Opravdu čekáš, že tahle podlost bude stačit?“
„Ne,“ povzdechl si Albus. „Ale moc bych si to přál.“
„Nedáváš mi na vybranou.“
„Vždy máme víc možností, můj chlapče. Vždy máme.“
„Vyberu si, až zjistím pravdu. Nebo mi ji můžeš říct hned.“
„Oh, kdepak. Stále je naděje, že ji nedohledáš.“
„A ty stále umíš být nepříjemně tvrdohlavý.“
„Ó ano,“ pousmál se Albus zasněně, „Severus na cosi takového párkrát poukázal.“
„Zůstaneš tu?“
„A já?!“ Do meziprostoru se vřítila Uršula, na školní uniformě přivázané pláty brnění, na hlavě helmici, příliš velká, padala do obličeje, sesouvala brýle. V rukou svírala ohromnou, děsivou, průsvitnou popravčí sekyru. „Smím zůstat, Harry, prosím?! Prosím, prosím, prosím! Ochráním monolit vlastní smrtí, nikdo neprojde! Prosím!“
Harrym proznělo jemné pousmání.
„Bez tebe by to nešlo,“ pokynul jí důležitě. „Jmenuji tě Strážcem hradu. Spoléhám na tebe.“
Zavýskla nadšením, roztočila se ve víru, propadla zpět do temných stěn, dřív, než kusy brnění nezvučně dopadly, opuštěné.
„Albusi?“
„Dohlédnu, aby monolit již nikomu neublížil.“
„Jsi protivný.“
„A ty máš horkou hlavu, velkou moc a srdce plné hněvu.“
„Bolesti, Albusi,“ zašeptal Harry. „Moje srdce se tříští bolestí.“
Opustil Albusovu duši, monolit, domek v něm. Bolest si vzal s sebou. Byla jeho součástí.
A hořepníčky? Vzpomínal si na jejich tvar, pětilistou hvězdici. Barvu, nebesky modrou. Jemnou strukturu okvětních plátků, chladivě hebkou na dotek.
Ale ani střípkem, sebenepatrnějším závanem, si nedokázal vybavit jejich vůni.
Jaká byla? Sladká? Trpká? Pronikavá, jemná, svěží, těžká, jednoduchá, kombinovaná z nejrůznějších odstínů, jaká?!
To není zas tak složitá otázka. Haló? Vážně si tu nikdo nevzpomíná, jak voní hořepníčky? Někdo?
Kdokoliv?
 
„Já to nevím,“ zopakoval Draco. Tvrdošíjně, s nádechem vyčerpání. „Nepamatuji si naprosto nic. Kolikrát to musím ještě vyslovit?“
„Dobře,“ zavrčel vyslýchající bystrozor, k Dracově nesmírné úlevě nesáhl opět po lahvičce s Veritasérem, už tak ho předávkovali. „Jste si vědom, zda si někdo nepohrál s vašimi vzpomínkami?“
„Možná,“ vydralo se z Draca, moci lektvaru nešlo odolat. „Harry… něco udělal. Bolela mě hlava.“
Bystrozor si vyměnil významný pohled s ministrem, stojícím v pozadí.
„To ale nemusí nic znamenat,“ zavrčel Draco.
„Jistěže ne,“ věnoval mu bystrozor jízlivý úsměv. „Nyní by mne nesmírně zajímal váš důvod, váš skutečný důvod, proč jste vynaložil takové úsilí, abyste do monolitu vstoupit mohl.“
„Chtěl jsem… tam… zemřít,“ procedil Draco, dlaně sevřené v pěst. Jako by to mohlo pomoct. Svobodná vůle pryč, týráním drcených kloubů nic nezměnil.
„Ah. To je mi líto. Zdá se totiž, že jste neuspěl.“
„Evidentně ne,“ odsekl Draco. Únava s ponížením probouzely vztek.
„Rozhovor s vámi se mi jeví velmi neuspokojivý, diakone bystrozore. Zeptám se tedy jinak. Ohledně současného Harryho Pottera, je něco, o čem víte, že bychom si přáli vědět?“
Draco strnul. Zoufalý zápas, prokousnutá tvář. Marné. Pochopitelně.
„Ano,“ vydechl.
V bystrozorově výrazu konečně probleskl zájem. Dychtivě se předklonil.
„A to je? Co bychom si přáli vědět, diakone Malfoyi? Poslouchám.“
„Oči,“ zachraptěl Draco. Ještě stále bojoval. „Harryho oči.“
Bystrozorovými rysy prolnula otrávenost. Opřel se v křesle.
„Co je s jeho očima?“ zeptal se lhostejně.
„Venku byly zelené. Pamatuji si, že mne to překvapilo. Mile. Byl to skvělý pocit; ten první.“
„Úžasné. Co ten druhý pocit?“
„Strach,“ zašeptal Draco.
Zaujetí bylo zpět.
„Strach,“ zopakoval bystrozor. „Proč ve vás jeho oči vyvolaly strach?“
„Byly zelené. Nádherně zelené, jako vždycky. Jenom… kolem duhovky… na jejích okrajích…“
Draco křečovitě zatnul pěsti, nehty narušily vrstvu kůže, pronikly do masa. Kratičký zášleh bolesti, získal mu vteřinu vítězství nad Veritasérem. Aby opět podlehl, definitivně.
Nechtěl jsem to říct. Odpusť, Harry. Opravdu jsem se snažil.
 
cast-through_the_fire_by_anngeea.jpg
(část) Through the fire by anngeea
 
„Rudé,“ pronesl věcně vrchní palatin Jones. Pečlivě stočil pergamen s přepisem výslechu, odložil k ostatním do truhly, čekala na ministrovo vyjádření, než si pro ni přijdou. „Zdá se, že naše obavy se naplňují.“
Brousek stál u okna, na rozložitá ramena dopadaly prameny nažloutlé hřívy, zjizvená tvář s hustým obočím nehybná, okrové duhovky nepřítomné. Připomínal starého lva. Tichý kovový zvuk, jak hroty nehtů přejížděl po řetízku kolem krku, magická ochrana proti nitrozpytu, živená mocí každého člena Starostolce. Dávno si neuvědomoval, jak často tohle dělá.
Příliš starý lev, když nacházel útěchu ve svém obojku.
„Zvážil jste můj návrh sdělit panu Potterovi pravdu? Že jsme tělo Severuse Snapea našli již Políbené, z pochopitelných obav nad mylným závěrem přijali jistá bezpečnostní opatření?“
„O tom víme jen my dva,“ zamumlal Brousek. Stočil zrak k Jonesovi. „Setkal jste se s ním. Jak velká je šance, že by uvěřil?“
„Mizivá,“ oznámil stoicky. „Přesto začátek v budování důvěry.“
„Riskantní,“ zamítl Brousek.
Vrátil se k výhledu z okna, na dalších několik minut ztratil v nehybnosti.
„Nejhorší nepřítel, bez ohledu na jeho sílu, je ten, který nemá co ztratit,“ pronesl zamyšleně.
„Dovolím si nesouhlasit, pane. U takového nepřítele je síla významný element. A schopnosti pana Pottera jsou nám neznámé.“
„Nám neznámé,“ zopakoval ministr zpomaleně. „Ano. Jsem si toho vědom.“
„Pane? Vaše rozkazy?“
„Stále je šance, že ještě má co ztratit.“
„Pane?“
Ministr se rázně obrátil do místnosti, zamířil ke svému pracovnímu stolu.
„Sledujte všechny, kdo mu byli blízcí. Pokud se s nimi spojí, jak velmi doufám, nezasahujte. O průběhu těch setkání chci podrobnou zprávu. Neprodleně.“
„Rozumím. Osobně na to dohlédnu, pane. Smím se optat na vaše plány ohledně Draca Malfoye?“
„Co s ním?“
„Nespolupracoval při výslechu. Popravdě se mu vysloveně vzpíral. Pokoušel se vědomě zamlčet důležité informace. Jeho samotná asistence na ostrově byla čistě z osobních pohnutek, nehledě na to, že lhal a neuposlechl přímý rozkaz.“
„Zajisté. Ovšem jeho vzpírání či asistence, jak jste to nazval, značí mnohé předpoklady, že by právě on mohl být momentálně nejvhodnějším adeptem na něco, co Potter nebude chtít ztratit. Nebyl to snad Malfoy, kdo dokázal, v čem desítky před ním selhali? Včetně Albuse Brumbála. Bylo by pošetilé vzdát se nad ním kontroly.“
Jones srazil podpatky. „Jistě, pane. Moudré rozhodnutí.“
Ministr ho propustil. Osaměl ve své velké kanceláři. Natáhl se po hromádce pergamenů, namočil brk v kalamáři. A pohled mu bezděčně opět zalétl k oknu. Londýn byl šedivý. Pršelo.
Stojíme na prahu dalšího strašlivého krveprolití?
Mordred nám byl dlužný spojenectví s mudly. A Temný pán… Jak jsem jen mohl věřit, že jeho smrtí vše skončí a život bude opět dobrý?
Možná zemřel dobrovolně. Aby nám mohl zasadit svou poslední, nejtvrdší ránu.
Kde je teď nějaké spásné proroctví?!
Zíral z okna, zatímco inkoust na hrotu písařského brku pomalu zasychal.
 
Ólafur Arnalds - Broken (OST Broadchurch)
Provlhlá půda studila, vítr byl sychravě čerstvý, sytý ostrým pachem prsti. Voněl po dešti. Roztočil se na holých pláních Tary, rozpustilý a lehký jak dětská mysl, chvátal dál, snad k městům, rozfoukat listí, ukrást klobouky a šály, schovat se do rozvěšeného prádla.
Harry ležel na zádech, na střeše Newgrange. Její porost dávno seschl, odešel s kratičkým létem. Pod ním, v hrobkách starých tisíce let, starších než pyramidy, zvolna práchnivěly kosti pěti velekrálů dávnověku. Harry jim záviděl.
Jejich moudrost a klid, s jakým mlčky naslouchali paměti věků, hněvu drancované země, nářku vody, spoutané a vyhnané z jejích koryt. Přihlíželi nekonečnému koloběhu života, vzdáleni jeho strastem, smíření, bok po boku. Nikdy sami.
Možná, že zárodky samoty si nosíme v sobě; té samoty z dob před počátkem všeho. Protože odkud jinak by se vzala, tady, na přelidněné planetě ohlušené hemžením?
Harry sledoval oblohu, nebeská klenba se nad ním vzpínala nedozírná, rozervaná na cáry růžolících červánků. Nekonečná. Nekonečně pustá.
Nekonečně zbytečná.
Postrádal monolit. Jeho všeobjímající přítomnost, společný nářek bytostníčků, jako by bez toho mnohočetného sdílení Severusův obraz neodvratně zanikal v lomozu světa, v jeho spěchu a burácející přítomnosti, za jak dlouho si lidé nevzpomenou na jeho jméno? Za jak dlouho si nevybaví tvary Severusových vrásek on?!
Postrádal monolit.
Zabořil prsty do země, náhle se potřeboval něčeho držet, připadal si nahý v bouři. Půda, měkká a poddajná, se bez odporu podvolila, vnikla pod nehty, rozvoněla intenzivněji.
Hlína je fascinující. Stala se běžnou samozřejmostí, něčím, co už nevidíme, ačkoliv nám dnes a denně dává obživu, pocit jistoty. Ale tam, ve slepé ulici, je to právě její dotek, co nám daruje zvláštně konejšivý mír. Jako by říkala: Jsem tady. Vždy budu, dítě moje.
Jenže neporadí, kudy dál. Ani jak.
Jaké – šílenství, nechtít žít a nesmět zemřít!
Protože Severus ač mrtvý, s mrtvými nekráčel.
Kde tě mám hledat? A můžu… můžu tě vůbec najít?
Mám strach, Severusi.
Harryho magie samovolně vyvřela, zatnula se do země, prolnula s půdou. Volala spící.
A suché stonky trávy se probouzely, zvedaly z hlíny v desítkách klíčků, nabíraly barvu. Milující.
Vzrušeně se zachvěly ve vánku. Polaskaly prsty, paže, mazlivě se otřely o zátylek.
Harry přetočil hlavu, nejbližší trs zašimral na bradě.
„Ahoj, trávo.“
Čekala jsem, zatetelily se stonky blahem.
Harry pohnul rukou, přejel něžně čerstvý porost. Sytě zelená stébla se k jeho dlani lačně vztáhla.
„Kam jinam bych šel?“
Na konci se asi dá jít pouze zpátky. A kdo ví, kolikrát jsme se už vrátili…
Nejspíš za to může ten nesmrtelný dílek dítěte v nás, co nám naivně našeptává, že všechno se dá napravit. Když to zkusíme znovu. Když se budeme víc snažit. Škoda, že s dospělostí ta krásně bláhová pravidla přestávají platit.
Zůstaneš? Zůstaň, zaprosila tráva. Slastně se prohnula, vítr, ten bezstarostný pošetilec, prosvištěl kolem, obkroužil Kámen osudu, a prchnul.
Vysoký obelisk se tyčil na samém vrchu Cormacké mohyly. Proč dostal takové jméno? Čí ruce a pot ho vztyčily právě zde, o čem hovoří rytiny ornamentů, nikdy nerozluštěné?
Příběh dávných věků, řekla tráva. Vypráví o nářku sester, žalu bratrů. Nejbližší lodyhy se natáhly, v pohlazení sklouzly po nejnižších rytech, omšelých, obroušených, zanesených prachem. Chceš ho slyšet?
Harry pokrčil rameny.
„Povídej.“
Tráva se zasněně rozkývala, znala ho zpaměti, byla tu, když ho vztyčili. Dívala se, jak odchází.
Vyhubili jsme národy. Darovali život novým. Sledovali vzestupy i pády jiných, odkláněli tok času. Stokrát přihlíželi zániku našeho světa, stokrát našli domov nový. Přečkali jsme věčnou noc, přečkali věčný den. Prošli nekonečnou nicotou. A zůstali nedotčení, nezranění, stále stejní, stále silní.
Abychom právě zde, na tomto nepatrném bezvýznamném úlomku, ještě vonícím čerstvým zrozením, putujícím jsoucnem, poprvé pocítili Zhoubu.
Nerozumíme jí. Děsí nás.
Vzala, co bylo naše. Chybí nám to.
Buď naše ztráta tvým varováním, poutníku; prchni, blázne.
„O čem to mluví?“
Přeci o lásce, zašuměla tráva.
Harry se vztyčil na loktech.
„Kdo to napsal?“
Řekla jsem, bratři a sestry.
„Ale čí?“
Nás všech, hlupáčku, rozesmála se tráva.
Harry se zvolna složil zpět, půda tolik voněla. A chladila. Ne jako Severusova kůže; stejně to bylo příjemné. Skoro příjemné.
„Možná jsi mi to měla vyprávět už dávno,“ zamumlal.
Zůstal bys, nikdy neodešel?! Zachvěla se vzrušením.
Hleděl do nebe. Co bych udělal, kdyby mě varovali? Kdybych věděl?
„Nic,“ řekl. „Nezměnil bych jedinou vteřinu.“
Znovu přetočil tvář k jejím stonkům. „Trávo? Neroste v tobě nějaký hořepníček? Aspoň jeden?“
A stébla se rozšumí, naklání jedno k druhému, horečnatě šeptají, v chvatu posílají zprávu dál, kopce Tary se vlní, hledají, pátrají.
Odpusť, přivine se tráva zarmouceně. Ani v hlubinách nemám jediné živé semínko. Až v horách, daleko. Tam nedosáhnu.
Ale ona by mohla.
„Kdo?“ rozhlédl se Harry zmateně.
Deset stop od něj stála Lamie, na svém silném ocasu vztyčená, kůži šupinovitě černou, v ní jak krajky starůzné obrazce, matně se třpytily.
V krvavých drápech natažené dlaně trs hořepníčků, rozvíjel lístky, zvedal hlavičky; andělsky modré, požehnaně skvostné.
Slyšeli jste někdy termín bílá tma?
Ten pocit se dá těžko popsat. Jako by vás zakleli do té tisíciny vteřiny před explozí, nebo možná implozí, rozpínáte se k těsné hranici, smršťujete k rvavé neexistenci, jekot bublá na jazyku, rozevírá zuby k vytrysknutí, vnímáte a víte to jistě, že dál je pouze bolest, šílenství, svět skončil, že vás to rozškubne na kousky i pohltí do sebe zároveň, teď, už to bude, teď, a pak – se nestane vůbec nic. Propadnete kamsi. Bílé ticho, bílá tma. Žádný zvuk, obraz, pocit, slovo. Všechno je daleko. Vy také. Nejste nikde. Nebo jste nikde?
Harry se přemístil.
 
Grimmauldovo náměstí připomínalo motýlí zámotek. Opředené desítkami pátracích kouzel, od bystrozorů, novinářů, zvědavců, známých, přátel. Merlin ví, koho dalšího. Harry je cítil ještě v meziprostoru.
Bylo to… mimořádné. Nikdy dřív nic podobného nezažil. Jako když mávnete rukou nad plamínkem svíčky, jasně vnímáte přechod od studeného k ohřátému proudu vzduchu, stoupajícímu vzhůru. A teď si představte, že neexistuje jen „studený“ a „teplý“, ale tisíce, statisíce jedinečných variant, každá jiná, Harry je všechny rozeznával, a kdyby se vydal po jejich nitkách, našel by majitele každé z nich, jeho tvář, jméno. Nerozuměl, odkud se to vzalo, jak, proč. Bylo mu to jedno.
Severuse by to fascinovalo.
I samotný dům se zdál jiný, nějak menší. Pochmurnější. Tichý. Prázdný.
Snad proto, že Sirius ležel v kómatu u svatého Munga?
Harry potřásl hlavou, zahnal myšlenky. Byl si poměrně jistý, že ho Protego incubare dokáže před dotíravými pátrači ochránit.
A před ní?
Tuhle myšlenku s rázným švihem skopnul do jámy Ignorace.
Vyrazil do schodů, nehodlal se zdržet déle, než je nezbytně nutné. Pohled upřený před sebe, sveřepě minul pootevřené dveře místnosti, kde se scházíval Řád, pokračoval vzhůru. Aby zjistil, že už asi půl hodiny sedí na třetím schodu v mezipatře, v průzoru dveří křeslo, Severusovo křeslo, v něm seděl, když mu Harry přinesl čaj ráno poté, jejich první ráno poté, ještě tak půvabně cudné, nevinné. Tolik příslibů sladké něhy před nimi.
„Pět minut v učebně lektvarů. Nebo minutu, jedinou minutu, Merline. Minutu smět sledovat, jak na mě rozzuřeně syčíš, oči přimhouřené pohrdáním. Dám cokoliv.“
„Zíráním na rozlitý lektvar se ještě nikdy žádný neutřel,“ ozvalo se nad ním suše.
„Vážně? A já vždycky věřil, že když budu zírat dost dlouho…“ Harry se krátce zasmál, zaklonil se, dokud nezahlédl černý hábit, paže založené na prsou. „Není divné, že si nejsem jistý, zda postrádám víc tvé laskavosti nebo tvou jízlivost?“
„Nikterak. Jsi přeci idiot.“
„No jo, jasně,“ přitakal Harry pobaveně, zvedl se, trhnul rameny, „ale tohle je tvoje chyba. Dokázal jsi sloučit obě věci do jedné.“
Okamžik zůstal stát, skousl rty, hlavu sklopenou.
„Nebyl jsem si jistý, jestli půjdeš se mnou. Jestli nezůstaneš v monolitu.“ Vzhlédl. Ústa samovolně rozkvetla do jemného úsměvu. „Jsem rád, že tu jsi.“
Severusovy průhledné rysy prodchnul čirý sarkasmus, vyzývavě zvlnil obočí.
„Jen pro úplnost, tvé nadšení se týká i oné humorné části, v níž tu ve skutečnosti vlastně nejsem?“
Harry protočil oči.
„Ta tvoje posedlost detaily,“ mávl rukou, vykročil do patra, v hrdle zamčený tichý smích, lísavě heboučký.
Zamířil rovnou do koupelny. Monolit mu poskytl veškeré potřebné zázemí, neřešil hygienu kouzly. Jak dlouho byl venku, hodinu? Dvě? Cítil se špinavý. Nasáklý hnilobným pachem cizího světa, kam nepatřil, odmítal patřit, až se žaludek zvedal, bolavě sedřený, neustále rozdíraný titěrnými drápky, nepřestávaly, zatínaly se do svalů, vnitřností, mozku, není tu, není, není, šeptaly, připravovaly o rozum a ne-pře-stá-va-ly.
Potřeboval sprchu. Čisté oblečení. A pryč, kamkoliv.
Odložil černé brýle, shodil ze sebe šaty, nechal na zemi jen tak, vstoupil pod sprchu. Ruce na hladkých kachličkách, nastavil tvář jemně dopadajícím kapičkám vody.
Tříštící se vodní krystalky konejšily. Blahodárné stékaly po kůži, něžně masírovaly ramena i šíji; sváděly. Jako Severusovy prsty. Laskající. Milující. Harry ho cítil. Jeho dlaně, ty svaté, které plaší každý žal, každou bolest. Velké, chladivé, znaly ho tak dobře, s bezchybnou precizností lehkými doteky křísily touhu, hnětly tajná místečka, která znal jen on, hladily k nepřežití křehké, byly všude, všude, klouzaly po ramenou, bocích, polehoučku sestupovaly níž po páteři, obratel za obratlem, Severus nikdy nevynechal jediné místečko slasti…
Harry se zavřenýma očima přistoupil ke stěně, opřel se o ni čelem. Vnímal. Dech zrychlený, podléhal vášni, rozhořívala se tělem, Severus tak blízko, tak zřetelný, kdyby zvedl víčka, viděl by ho, viděl.
„Harry… Nejsem tu.“
„Já tě cítím,“ zamumlal.
„Lžeš si,“ řekl smutně.
„Severusi, já vím. Já to přeci vím. Ale co je na tom špatně?“
Ticho, padající voda, ozvěna šplouchání. Vlhká rozkoš náznaků dotýkání.
„Nic, štěňátko. Vůbec nic.“
 
Vypnul sprchu.
Osušil se, přivolal nějaké Siriusovo oblečení, košili, kalhoty. Oblékl se, přizpůsobil velikost, změnil barvu. Na šedou. Mezitím párou zamlžené zrcadlo oschlo, Harry k němu přistoupil, prohrábl mokré vlasy. Zůstal hledět na cizí tvář, vyhublou, strhanou, s několikadenním strništěm. Byly to věky, co sám sebe naposledy viděl, snad ještě v domku, kdysi v minulém životě.
Takže tohle je zřejmě moje nové Já. Zdravím, my se ještě neznáme.
Zarazil se. Vztáhl ruku, několikrát dlaní otřel lesklou plochu. Nezmizelo to. Nebyla to šmouha. Ani odlesk čehokoliv v koupelně.
Křiklavě červené okruží na vnějším kraji zelených duhovek. Jeho zelených duhovek.
Harry šokovaně odstoupil.
„Severusi,“ zasípěl, ohlédl se po dveřích, „Severusi, honem pojď…!“
A jako řetězová reakce, trýzeň vybuchla, pomalu, přepečlivě. Hezky jedna nálož po druhé, v každičkém kousku těla.
Harry se zlomil v pase, sevřel ruce v pěst. Rty drtivě semknuté, frenetický dech syčivě unikal nosem.
Jeden jediný krůček od propasti slastného zešílení.
…Proč do ní nevkročit? Proč neudělat malý úkrok, oddat se volnému pádu, zbavit okovů, tam by už mohl křičet a křičet, přehlušit všechno, zapomenout všechno, svědomí, dobro, soucit, k čemu všechna ta strašlivá závaží, když se duše bortí?
A pak už by mohl ublížit. Sobě?
Nebo někomu jinému. Třeba by se tím stalo vše snesitelnější. Mohlo by?
Ano, to by mohlo, zašeptal hlásek v podvědomí; ne Severusův. Ne.
Ale to neudělám, procedil Harry, zběsile se držel; nedívej se, jáma šílenství je tak lákavá.
Proč ne? Podivil se hlásek.
„Protože to není dobře.“
Musel to říct nahlas. Potřeboval to slyšet.
Ah tak, protáhl hlásek zadumaně. Ale počkat. V tomhle světě přeci už není nic dobře – jak by tedy mohlo být něco špatně?
„Severusi!“ zaječel Harry; v hlubokém předklonu narazil do zdi, svezl se podél ní na zem. Přimáčkl kolena k hrudi. Objal sám sebe. Třásl se, narážel lebkou do stěny, zuby cvakaly, staccato hrůzy, první tóny symfonie nepříčetnosti.
„Hloupost,“ ozval se líně Severus, vlnění záhybů černé látky, poklekl u Harryho; a chutnal, jako teplé mléko s medem, když hladivě tiší palčivost rozdrásaných hlasivek, „opět plýtváš energií na směšné triviálnosti?“
Severusi, otevřel Harry oči, divoce, přisál se k němu pohledem, mluv, Severusi, prosím, mluv, nepřestávej, mluv, Severusi; buď se mnou.
„Každá funkční zbraň je přijatelná. Pokud máte vlastních málo, použijte vybavení nepřítele. Velmi prosté. A vy tomu stále nerozumíte, pane Pottere. Patrně jsem své mentorské dovednosti přecenil.“
Nemohl si pomoct. Harry se usmál.
Dobrá vzpomínka v období temna – to je jako vyjít z vražedné zimy a kráčet bosý po rozpáleném písku. Pálí to, řeže do krve, každý krok je nesnesitelným utrpením; půjdete dál. Ani vás nenapadne se vrátit.
Vždycky jsi věděl, co dělat, Severusi. Na vše jsi měl odpověď, v každém zlu jsi dokázal najít něco pozitivního. Máš pravdu. Vím to; vždy ji máš.
Když jeho jméno vzbuzovalo takový děs, co teprve jeho oči? Kdo by na ně dokázal zapomenout?
Nejúčinnější hrozba je ta nevyslovená, každý si za ni dosadí svůj soukromý strach. A kdo se bojí, s odpověďmi příliš neotálí. Já vím! Jen… tohle jsem nečekal.
Ačkoliv bylo jasné, že když se změnil celý svět, ani já nezůstanu stejný.
„Harry, svět se nezměnil, je to stále ten samý. I ty.“
Harry se vzepřel o paže, zvedl z podlahy, tep se zklidňoval. Ze zrcadla ho výsměšně sledovaly rudozelené oči.
Natáhl ruku. Obkroužil ukazováčkem odraz jednoho z rudých oblouků.
„Pak se poprvé v životě mýlíš, Severusi. Jsem jiný.“
„Starší, moudřejší, silnější. A ano, připouštím, nepatrně pomatenější, ač to se jevilo už nemožné. Přesto stále ty.“
Harry přivolal šedý vycházkový hábit. Oblékl se. Znovu pohlédl k zrcadlu.
Těžko si představit, že existují lidé, které za studených nocí nebudí ozvěny pláče, a bolest, plíživá, dusivá jak dým z ucpaného krbu, je neprovází na každém kroku… Vážně. Těžko uvěřit.
„Vypadám jako on.“
„Zcela správně. Vypadáš. Nejsi.“
„Opravdu si to myslíš?“ hlesl přiškrceně.
„Nikoliv,“ ujistil ho Severus kysele, „pouze se vžívám do role iluze nesvéprávné osoby a trénuji konverzaci tvořenou z chaotické výměny nesouvisejících absurdních stupidit.“
V Harrym opatrně, nejistě zabublal smích. Zhluboka vydechl.
„Děkuju ti,“ řekl vážně; vděčný, až se srdce svíralo.
„Bezevšeho. Kdykoliv. Pro to sis mne přeci vymyslel; já mám ale tak neskonalé štěstí.“
„Jinak řečeno jsem ti chyběl. Hodně.“
„Vskutku, představa ničím nerušeného blaženého ticha a samoty byla hrozivá k neunesení,“ utrousil Severus s despektem. Černé oči sametové láskou.
Taky tě miluju, pomyslel si Harry, vykročil ke dveřím koupelny, na prahu poslední ohlédnutí.
Odraz v zrcadle. Zelená. Rudá.
Zelená po Avadě, rudá jako hněv, ten ohnivý kohout, plamenní koně, co se utrhli z opratí, rozběhli suchými stohy, přeskočili na střechy domů a šíří se, šíří, rozlévají z břehů; kdo je zastaví?
Já.
Pro tebe.
 
Kápi staženou, skloněnou tvář, šel pomalu. Jen nepřivolávat pozornost. V prvních patrech to šlo bez potíží, byly odpolední návštěvní hodiny, chodby nemocnice svatého Munga se hemžily lidmi. V nejvyšším patře, na oddělení stálých kouzel, to bylo horší.
Ještě přede dveřmi seděl za stolkem mladý muž, zapisoval jména příchozích, z bezpečnostních důvodů uskladňoval jejich hůlky. Harry se zastavil v mezipatře. Přemístit se neodvažoval, kdo ví, co by mohl udělat s veškerou tou magií, udržující zdejší pacienty při životě.
Rozhodně se mu nechtělo vyslovovat své jméno, byl si jistý, že by se rozneslo rychlostí blesku. Použít jiné nemohl, čí hůlkou by se prokázal?
Zůstal stát u okna, otočený zády, přemýšlel.
Jen další anonymní kdosi, čekající na členy rodiny nebo sbírající odvahu, než pohlédne na nehybnou tvář blízkého, spícího v umělém kómatu. Zatímco jeho tělo stravuje nevyléčitelná nemoc, kterou se marně v laboratořích lektvaristé snaží dešifrovat, najít lék; jak lživá naděje pro ty, co přicházeli.
Harry by ji bral bez váhání.
Šoupavé kroky, Harryho minul starší pár, muž svou ženu podpíral, tlumeně dodával kuráž, jako by spala, Beth, přísahám, naši malou vůbec nic nebolí.
Měl bych je litovat. Jenže já jim závidím.
Vystoupali ke stolku, mladík v bílém oděvu novice Milosrdného Merlina zapsal jejich jména, uskladnil odevzdané hůlky.
„Sestřička právě odběhla,“ řekl omluvně, zaváhal. A usmál se, vstal. „Pojďte, zavedu vás k vnučce.“
Vstoupili dovnitř, Harry stěží patrným dotekem magie zadržel dveře těsně před zavřením. Několik chvatných kroků a stál v chodbě.
Zdála se nekonečná. Plná prosklených výhledů do desítek pokojů s jejich mlčenlivými obyvateli, protkaná ohleduplným tichem, všichni šeptali. Čpěl z nich strach, že své drahé probudí zpět do nekonečného utrpení, vženou do náruče smrti. Její stín nad každým lůžkem.
Nevtíravá vůně květin a kadidel, odér lektvarů, magie hutná, až vstávaly chloupky na zátylku. Celý prostor byl plný čistoty, lásky a důstojnosti. Dobré místo na smrt.
Ne jako špinavý kout Obrtlé ulice, spáry mozkomorů a lhostejnost ze všech stran…
Harry zrychlil, tady se těžko dalo ubránit myšlenkám. Procházel chodbou, chvatné pohledy vlevo, vpravo, do každého míjeného pokoje. Hledal Siriuse.
Dobré nebe, bylo tu tolik pacientů. Muži, ženy, staří, mladí. Děti. Někteří nezranění, jiní znetvořeni k nepoznání, že někdy šlo o lidskou bytost. Merlin ví, s čím svedli svou soukromou válku bez šance na vítězství.
Harry náhle pocítil jemný závan známé magie. S našlapováním měkkých podrážek se k němu blížila Nymfadora, děcko v náručí. Harry se vyděšeně stočil k nejbližšímu oknu do pokoje.
Nemohl s ní mluvit. Nemohl ji vidět. Prostě nemohl.
Prošla bez povšimnutí, tím houpavě kolébavým krokem matek.
„To nic, medvídku, to nevadí,“ šeptala láskyplně svému uzlíčku v loktech, „zasměješ se zítra, uvidíš, že to táta uslyší. Nemluvil o ničem jiném, pořád říkal…“
Ztratila se v tichém davu návštěv a lékouzelníků. Se svou bledou tváří, černými kruhy pod očima, vzpřímená; jak dobře Harry poznával tu odvahu na pokraji srázu. Zlomenou sílu těch, co nesmí skočit.
Tak Remus má syna. Kvůli mně nikdy neslyšel jeho smích.
Vina se jedovatě zahryzla do jater, Harry zuřivě zamrkal. Ne, nepřemýšlej. Prostě nepřemýšlej.
Až nyní si uvědomil, že zírá do místnosti s jediným lůžkem, stála tam ona dvojice, se kterou se minul na schodech. Starý muž byl u nohou postele, křečovitě svíral kovové příčky pelesti. Třásla se mu kolena. Vlastně se třásl celý.
Jeho žena seděla na matraci, jednu dlaň přes ústa, dusila pláč i široký úsměv máčený proudy slz, druhou ve vzduchu opisovala obrysy maličkého těla. Hladila, ale neodvažovala se dotýkat. Magická pokrývka se vznášela centimetry nad ležícím děvčátkem. Kůži děsivě spálenou, pod černou krustou růžově prosvítalo živé maso. Bez vlasů, obočí, chybělo jí jedno víčko, levá tvář i část rtů; čí zoufalá láska nedovolila magickým plamenům dokonat své hrůzné dílo a darovat jí mír?!
Nikdo tě nemiloval tolik, aby zašeptal Avada…?
Kouzla v pravidelném rytmu vháněla do popálených plic kyslík, bezvýsledně se snažila zlomit zkázu, obnovit zničenou tkáň. Na stolku množství dóziček s lektvary, snad Nejhlubšího spánku či Nevědomí, jistě Kůžiobnovující, magiabsorbenty, proti bolesti. Bylo jich mnoho. Jen ne ten správný.
Zřejmě proto, že žádný správný neexistoval.
Oko bez ochrany víčka, s bělmem plným krvavě popraskaných žilek, v přesném intervalu vlhčené kouzlem, slepě zíralo do stropu. V uchu náušnička s erbem Bradavic. Přišel jí už dopis, nebo ho teprve vzrušeně vyhlížela?
Ležela pokojně. Útlá, droboučká; jako Lily, vždyť ona je jako naše Lily.
Harry se odvrátil. Zběsile mrkal, měl pocit, že se dusí.
Zešílím, Severusi.
Dost. Nemůžu. Nechci. Nechci lidi, nechci nic vidět, nic vědět, chci domů. Odevšad tu křičí, že Merlin odešel, snad s tebou, kde je krása, laskavost života, slitování?
Vidím jen ruiny, Severusi!
Odpusť mi. Chci zpátky a zapomenout; co je venku, co bylo, co mohlo být a není. Chci k tobě domů.
Zašustění křídel.
Ze stínu u stropu se vynořil bytostníček, vzdušný jak chmýří slétl k Harrymu. Vklouzl za límeček, pod košili, přitiskl se k holé pokožce na srdci. Hned vedle medailónku. Objal ho kratičkými pažemi, kam jen dosáhl, zakryl srdce hebkými křidélky. A propojil se s Harrym, nechal do sebe vstoupit zával smutku, rozmělnil ho svou motýlí láskou, vrátil zpět, jako dvě spojené nádoby, ve kterých se tekutina přelévá z jedné do druhé v nekonečném koloběhu, a mísí, palčivý žal, chladivé smíření.
Jsem tady, pomohu nést tvé trápení, připomenu ti lásku. Tu, kterou jsi daroval, i tu, kterou jsi byl vroucně milován; nejsi sám, človíčku.
Ten pocit byl tak mocný, že se Harry musel opřít o zeď.
Pravičku na prsou, mističku dlaně nad bytostníčkem, chránil ho. Nebo držel ve strachu, aby nezmizel? A dýchal. Jen dýchal. Nebetyčně vděčný éterickému stvořeníčku, protože takhle už se to dalo snést. Ano.
Skoro ano.
Opět vykročil, neviděný mezi slepými, topili se, drželi všichni stejného lana. Naděje. Harry prudce sklopil zrak.
Až v játrech cítil nenávist, že oni ji ještě stále mají.
Šel dál tím Merlinem zapomenutým místem, v zadní části návštěv ubývalo, zdejší pacienti tu nejspíš pobývali již dlouho a jejich blízcí časem víru ztratili. Nebo jen nebyl jejich čas.
Konečně za průhledem spatřil Siriusovu tvář. A Remusovu. Leželi v pokoji vedle sebe, nerozluční jako v životě.
Harrym projel další osten žárlivosti. Smět tak spát po tvém boku, Severusi!
Vstoupil dovnitř, místnost byla prázdná, chodil za nimi někdo kromě Nymfadory? Snad Molly Weasleyová. Ron s Hermionou, ano, určitě, ti za nimi jistě občas zašli.
Opravdu vypadali, jako když spí. Hluboce, ničím a nikým nerušeni.
Až na to, že bez všudypřítomných kouzel by se jejich srdce zastavila, mozek odumřel nedostatkem kyslíku.
A to byla Harryho vina. To za ním se snažili proniknout do monolitu, pro něj vstupovali do temnoty zas a znovu. Ale Harry jim naproti nepřišel. Žádný motýl pro Siriuse. Žádný pro Remuse.
„Tohle jsem nechtěl,“ zachraptěl těžce.
Vina je pavouk, rozhodí po větru svá lepkavá vlákna a spřádá, spřádá průsvitné pavučinky, ze všech stran. Vždy vás chytí.
Proč bylo tak nepochopitelné, že nechci nikoho vidět? Že chci být sám? Nemůžu nést zodpovědnost za každého!
Nebo ano?
Bytostníček pod košilí zatřepotal křídly. Stříbřitý prach pokryl Harryho kůži, vsákl se do těla; droga míru.
Hluboký výdech.
Vždyť já vím, polaskal opatrně stvořeníčko pod oděvem.
Není jejich vina, že žádný z nich není Severus.
 
Vidíš? Měl by ses mi přestat pořád ztrácet. Bez tebe neudělám nic správně.
„Zajisté,“ přitakal Severus nevzrušeně, „viníka je třeba najít. Krom toho jde o zcela pochopitelný důvod, proč se v mé nepřítomnosti o nic ani nepokusit.“
Ty myslíš, že bych mohl… něco?
Ponuře skeptický, vyzývavý temný pohled, prohnuté obočí.
„Je vskutku nezbytné, abych to vyslovoval, pane Pottere?“
Ne, pousmál se Harry. Ale hrozně rád ti naslouchám.
Přistoupil k lůžkům, postavil se mezi ně, v jedné ruce sevřel Siriusovu bezvládnou dlaň, v druhé Remusovu. Zavřel oči, soustředil se. Skrz kontakt do nich vpustil svou magii; probuďte se.
Vím, že máte tu sílu. Vždycky jste ji měli. Zvládli jste desítky let samoty, opovržení, hlubokých ztrát a proher, a přece jste dokázali chopit se druhé šance, začít znovu. Nebelvírský oheň nevyhasíná, ne dokud doutná poslední jiskřička.
Cítil, jak jím magie proudí, proniká do nich.
Nestačila.
Dokážu to líp, oznámil si Harry pevně. Zachránil jsem Karkarova před stínovou kletbou. Zachráním i vás.
A otevřel všechny brány svého nitra, magie vytryskla v plné síle, vychrlila se z něj jako dračí dech, stovky paprsků, kmitaly místností, procházely zdmi, vyvěraly vroucí, odhodlané změnit nezměnitelné, bortily hranice…
Skřípot pelesti, Sirius s Remusem se prohnuli do křečovitého oblouku. Harry je polekaně pustil. Spadli zpět na matraci, s žuchnutím mrtvých loutek, Siriusi! Remusi?
Současně zaznamenal rozrušené hlasy za dveřmi. Přívětivé ticho bylo to tam. Chodba duněla hlasy, chvátajícími kroky, hábity lékouzelníků se míhaly. Lidé volali.
„Prosím, sem, prosím! Potřebuji tu pomoc! Prosím!
„Copak mě nikdo neslyší? Můj syn potřebuje pomoc, něco se stalo, kde je nějaký lékouzelník?!“
„Madam, prosím, moje žena!“
Harry jako ve snu vyšel ze dveří, zůstal stát na prahu.
Křik. Zmatek. Bolest a strach, strach v každé z tváří.
V každé. Strach ve tvářích lékouzelníků.
Harry je sledoval. Ochromený.
Já…?
Vykročil, omráčeně šel chodbou. Pokoje byly otevřené, lidé se tísnili v úzkém koridoru, dožadovali pomoci, křičeli jeden přes druhého. Harry si maně uvědomil, že on stále kráčí, prochází mezi nimi, dál, ke dveřím; a myšlenka se rozplynula, bezvýznamná.
Tolik hrůzy a žalu v jejich hlasech, tolik požírajícího děsu. Ruce, přetahující se o lékouzelníky; moje dcera, prosím, můj otec, rychle, zachraňte, prosím. Zaplatím.
Harry prošel dveřmi ke schodišti.
Já jsem…?
Druhé i první patro vypadalo stejně. Davy zděšených lidí. Hysterie. Pláč.
Skupina lékouzelnic.
„Madam, kam jít dřív? Všichni potřebují!“
„Nevím, já… nevím, co dělat,“ hlesla jedna z nich, strnule se rozhlížela. „Já nevím.“
Rázný krok, vrásčitá tvář, přichvátala k nim starší lékouzelnice.
„Ty zavolej do svaté Carniely. A nemocnice svatého Januse, požehnané Eris, Taranisovy, ať nám okamžitě pošlou každého, koho mohou postrádat. A lektvary, ať pošlou lektvary. A svolej všechny od Milosrdných. Také bystrozory, myslím, ano. Vy ostatní okamžitě do práce, první děti a těhotné ženy, potom mladí… Na co čekáte? Pohyb, zatraceně!
Konečně byl venku, vzduch syrový chladem, dveře za ním se zavřely.
Jenže hrůza v nemocnici byla jako chobotnice, všemi otvory pronikala ven.
Křik. A pláč. Ten především.
Lidé na chodníku se zastavovali. Zmatek, nejistota. Než je jedno z chapadel omotalo, jedovým trnem do jejich rysů vtisklo punc bolesti. Zběsilý útěk dovnitř. A další lidé, další, vycházeli z okolních obchodů, kaváren, někteří chvátali, druzí šli pomalu, jako vlečeni něčím neodvratným, nechtěli jít, prostě museli. Nabídnout pomoc? Ujistit se, že ať se děje cokoliv, toho jejich se to netýká? Protože nemohlo. Že ne?
Harry se jim nedíval do tváří. Sledoval nohy. Běžící, rozrážející si cestu davem. Vleklé, vyděšené, odmítající. Také viděl tašky s nákupy, balíčky. Válely se na zemi, kam je jejich majitelé pustili.
A květiny.
Pugéty. Růže; těch bylo hodně, většinou červené, ty z lásky. Pak růžové. Barevné hortenzie, oranžové germínky, nachové tulipány, fialkové hyacinty. Zelené kapradiny, dracénové listy. A kalichy bílých kal. Popadané na dláždění, zapomenuté, do ozdobných mašlí se vsakovala špína. Drcené podrážkami, rozkopávané kmitajícími kroky, pošlapané. Zlámané, zničené. Další padla na zem, jen taková přírodně prostá, obyčejně lidská; ženská bota, podpatek po kytici sklouzl, rozmázl ji po chodníku. Další podrážky, mnoho dalších, zbyly jen šmouhy. Harry zíral na rozdupané květy.
Omlouvám se.
Zvedl hlavu, rozhlédl se. Chápal, že tam musí být hluk, viděl, jak se lidem otvírají ústa, horečnatě chrlí slova. Neslyšel je. Zašimrání na kůži, Harry zaregistroval přítomnost několika dalších bytostníčků. Necítil je.
Jako by na něj někdo použil paralyzátor ticha.
Díval se kolem a nerozuměl jim. Proč utíkají? Co tím chtějí změnit?
Vždyť už jsem tam uvnitř všechny zabil.
Víš to, Severusi? Ano, samozřejmě. Víš.
Neřekneš… nic?
Němý vesmír. Chodník posetý mrtvými květy.
To je dobré, Severusi, usmál se Harry v duchu. Je to v pořádku. Jednou prostě muselo přijít, že tě zklamu.
 
„Jsi to ty!“
Neznámé paže se vynořily z mrákotné mlhy, pevně se Harrymu ovinuly kolem krku. Dlouhé vlnité vlasy, povědomá vůně. Hermiona.
„Já věděla, že sem přijdeš,“ hlesla vzlykavě, „čekám tu celý den, bála jsem se, že tě propásnu, věděla jsem, že přijdeš, vůbec jsem nepochybovala, ty bys za Siriusem přišel vždycky!“
Uvědomil si, že ji chabě objal. To ty staré, automatické vzorce chování.
„Miono,“ pronesl nepřítomně. Pak v naprostém šoku uslyšel sám sebe: „Chtěl jsem. Ale něco se tam děje.“
Pěkné. Už jsem i zbabělec.
Vidíš to, Severusi? Vážně. Vážně, já nejsem ty.
Hermiona propustila Harryho ze sevření, uchopila ho za obě ruce. Usmívala se, tváře třpytivé slaným vlhkem.
„Všem jsi nám tolik chyběl! Ach, Harry, prosím, pojď se mnou. Řekni, že půjdeš!“
Představte si, že váš svět je jemný jak sněhová vločka. Stačí dýchnout. Puf.
A už není.
Zvuky z nemocnice neutichaly. Nebo možná jen zněly v Harryho hlavě.
Severusi?
Hermiona ho zatahala za ruce.
„Půjdeš? Prosím pojď.“
Harry cítil, jak mu cosi pokrčilo rameny, pohnulo hlavou v kývnutí. Takže asi souhlasil?
„Teď hned?“ protáhla Hermiona naléhavě.
Tak šel. Co na tom záleželo.
______________________________________________________________________
pozn. autora
-Tarské mohyly jsou významným místem irské mytologie většinou spojované s působením druidů. Bylo v nich objeveno pět mumifikovaných lidských ostatků. Stáří mohyl se odhaduje na čtyři a půl tisíce let; tedy v rozporu s mým příběhem jsou nejméně o tisíc let starší než Stonehenge.
Na vrcholu Cormacké mohyly skutečně stojí obelisk, zvaný Kámen osudu. Jeho účel není znám.
_________________________________________________________________________
 
Především bych ráda řekla, že jste mi vyrazili dech. Ani v tom nejdivočejším snu bych nečekala, jak úžasně Stopy přijmete.
Jste výjimeční, jedineční, báječní!
Ještě mi to úplně nedošlo, na to je to příliš neuvěřitelné. DĚKUJI VÁM.
Je krásné s vámi hovořit, fantastické setkat se opět se známými "tvářemi", opět sdílet svůj sen. Jsem vám nesmírně vděčná.
Ale to není vše. Protože - už to začalo. Jste součástí. Ať už úpravou mých chyb, rozvíjením teorií v komentářích, odhalováním "příběhu za příběhem", nebo tím, co postřehnout nemůžete - vaše reakce mne už nyní vedou, ovlivňují, pomáhají mi ladit vyprávění, doplňovat, co by mi jinak uniklo. "Děkuji" mi přijde tak nedostatečné, leč jiné slovo nemám. Děkuji vám všem za vaši laskavou přítomnost.
 
Což mi připomíná, že jsem vám minulý týden slíbila, že už bude líp. Během posledních úprav této kapitoly (velmi humorná záležitost, když stejně nejvíc chyb odhalím zhruba hodinu po zveřejnění, načež je ohromně nenápadně opravuji) jsem marně vzpomínala, proč jsem něco takového slíbila... :-D Ehm, uvěříte mi, že příští Harry bude lepší? :-D
Události u sv. Munga mají svůj význam a pochopitelně dohru, z velké části se ji dozvíte 28. listopadu v kapitolce Dvacet šest vteřin. Stejně tak průběh návštěvy u Weasleyových, kam se nám ztratil Draco a jak je to zde vlastně se Severusem ;-)
Následující pátek vás bude provázet Severus v Darmodějovi - a pochopitelně odhalíme další kousek záhady Žlutoočky. A slibuji, tentokrát se skutečně můžete bez obav těšit (ano, všichni mi věří, chápu :-D)
Každopádně já se budu těšit na vás. Jste nejlepší!
Merlin s vámi
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jiní píšou líp než já, ale každý komentář se počítá, ne?

(An, 9. 11. 2016 9:43)

Jelikož jsem četla první, druhou a část třetí kapitoly dohromady, přidávám komentář až sem.
Stopy šelmy... Začalo to tak hezky a ošklivě se to zvrtlo... Jsem ale ráda, že jsi Severuse vrátila alespoň jako Harryho přelud :) A Lily... Křehká a přitom tak silná. Plánuješ i její návrat? Třeba by se Harry mohl pokusit o stejné kouzlo, jako před lety Severus v Elysejském klíči... Ale to asi nebude možné, což?
Samotný děj se mi líbí, i když části s Harrym nejsou moc veselé. Jsem moc zvědavá, jak bude pokračovat Tomův příběh, protože mě uchvátil. Pohádka, kterou vyprávěl Fay... Můžu se jen ptát, kam na to chodíš? Moc se mi líbila (ta pohádka), i přesto, že neskončila dobře. Tedy jak se to vezme. A Severus už ve službách Temného pána a jeho setkání se Žlutoočkou. Tohle bude taky zajímavé. Popravdě mě nejdřív napadlo, že by to mohla být Lamia, ale to asi těžko. No, nechám se překvapit :D
Stopy šelmy jsou tolik odlišné od Elysejského klíče. Jsou temné, smutné... Ale líbí se mi, protože mi připomínají, že svět není jen barevný a veselý.
Skládám ti poklonu, Alice. Máš úžasný dar a víš, jak ho využít. Nikdy jsem nečetla (a že už jsem toho četla opravdu hodně) něco tak... Na to snad není dostatečně silné slovo, které by to vyjádřilo. Můžu ti jen děkovat, že jsi mi umožnila vstup do svého světa :)

Re: Jiní píšou líp než já, ale každý komentář se počítá, ne?

(Alice, 9. 11. 2016 10:22)

Ahojky, An :-)
Každičká reakce je cenná, dává mi možnost nahlédnout, jak příběh působí, co přináší. A neexistuje "špatný" způsob, jak své dojmy vyjádřit :-)
Děkuji, jsem ráda, že tě Stopy zaujaly :-) Ano, Severus se jednoduše musel vrátit i do Harryho linie, bez něj to bylo příliš prázdné. Děkuji za tvou přízeň k "mé" Lily :-) Harry nezná způsob, jakým ji Severus zhmotnil, takže to udělat nedokáže - kdyby mohl, určitě si jako první vrátí Severuse. Ne, do téhle linie se Lily nevrátí, ale setkáme se s ní u Severuse :-)
První díly Harryho jsou hodně smutné; to se časem změní do slibovaného nadhledu :-)
Moc děkuji, že tě uchvátil Tomův příběh! Snad nezklame :-) Děkuji i za pohádku - nevím, zda myslíš tu ve Zrození magie o Nagini a Arthmaelovi, nebo tu o Prašivci, každopádně obě ke mně přišly samy :-) Jako každý z mých příběhů, zničehonic je mám v hlavě a oni pokračují, rozvíjí se; někdy sama nestačím žasnout :-)
Severus a Žlutoočka ;-) Její (částečné) odhalení už čeká, důvody bude prozrazovat postupně. Jsem ráda, že se ti líbí :-) Jejich vztah bude důležitý pro vývoj příběhu.
Ano, Stopy jsou hodně jiné než Klíč, vlastně se liší od všeho, co jsem kdy napsala. A nad žádným příběhem jsem tolik neváhala, zda ho pustit do světa :-)
Moc děkuji, že se ti můj svět zamlouvá, jsi tu velmi vítána, An :-)

Re: Re: Jiní píšou líp než já, ale každý komentář se počítá, ne?

(An, 10. 11. 2016 9:41)

Já totiž nemám moc zkušeností s psaním komentářů :D
Já nevím, čím to je, ale ty máš takový dobrý způsob psaní, který mi vyhovuje :)
Mě to potom napadlo taky, že by vrátil Severuse. Tak alespoň, že se Lily vrátí někde :) Protože ona je jako postava taky taková, dalo by se říct, málo známá, pro mě tedy rozhodně :D
Měla jsem na mysli Prašivce, ale i Zrození magie bylo krásné. Mě už se líbila i O karkulince Nechci :) Tak mě zajímalo, kde bereš inspiraci :) A na další vývoj Tomova příběhu jsem hodně zvědavá, protože když se nad tím zamyslím, tak ono není mnoho známo o jeho životě před, takže jsem ráda, že se o něm dozvím něco nového :)
Žlutoočka je velmi zajímavou postavou :)
Už se těším na pokračování :)

Re: Re: Re: Jiní píšou líp než já, ale každý komentář se počítá, ne?

(Alice, 11. 11. 2016 3:09)

Tak tedy o to víc si tvého komentáře cením, An, děkuji :-)
A díky, že ti vyhovuje můj způsob psaní - řekla bych, že nejraději píšu "jak mi zobák narostl", jenže pak dostanu "poetický záchvat"...a ne, tak opravdu běžně nekomunikuji :-D
Lily je opravdu hodně opomíjená, vyskytuje se jedině v alternativním světě, kde ji autor nějakým způsobem zachrání. Moje prťavá šílenkyně stvořená ze vzpomínky s námi nebude tolik jako v Klíči, ale prostor dostane :-)
Za Prašivce děkuji, tuhle pohádku mám osobně taky ráda. I ty další, jistě, přesto Prašivec je jiný... :-)
Přesně tak, o Tomovi toho moc nevíme, jen pár základních údajů. Což mi dává velkou svobodu ;-) Snad budeš s mou vizí jeho života spokojená :-)
Děkuji, An :-)

.....

(samba, 6. 11. 2016 11:28)

Četla jsem v pátek v noci, po práci orvaná jak švestka, ač jsem nechtěla. Neodolala jsem. Touha byla větší než přesvědčení, že musím být odpočatá a hlavně vnímat a vydržet nezavírat oči. Jak tady někdo psal, jsem na tom stejně, první emoce mě většinou dostihnou dodatečně, třeba druhý den či později, o příběhu přemýšlím kudy chodím a ani nevím jak, myšlenky sklouznou a já se zas vezu. Kapitolu si musím ještě znova a nejlépe znova :) přečíst. Pobavil mě rozhovor mezi palatinem a Harrym, přesně to, čím je všechno tvé psaní tak kouzelné, nádherně úsměvné, zdrcujícně fatální, klidně plynoucí, celek je krásný a tvé čtenáře nechává vyřízené, dojaté nebo uchechtané ( můj případ určitě ) Jsem za Harryho ráda, že jsi mu dopřála aspoň duševní kontakt se Severusem, Albusem. Bez něho by se z toho zoufalství mohl zrodit strašlivý pán . Já pevně věřím, že u Munga se Harrymu podařilo vyléčit jestli ne všechny, tak zlepšit situaci určitě. To by přeci už nemohl vydržet, způsobit takové utrpení sice nevědomky, přesto by ho to muselo zničit. Lenka Láskolenka, to je taková čistá duše, Draco musí být občas v mimozově s tou jeho zmijozelskou povahou :), krásný pár. Přičarovala brýle a ani nemrkla, nic to s ní neudělalo, protože ona ví, vždycky nějak ví. Ničí mě, že se s nimi setkám až za tři týdny, nechci znít nevděčně, ale sama to určitě znáš, když čteš něco co je poutavé, hltavé nemůžeš to dostat z hlavy, tak každá chvíle co nevíš, je dlouhá. Rozhodně, se těším na našeho milovaného mistra příští týden a jeho žlutoočku a hlavně tvůj příslib, že bude líp :) S Tomem mám zatím problém, vždycky jsem měla, ale protože to píšeš ty, tak to nepochybně bude zas bomba, jen si musím dát šanci. Děkuji, asi za všechny pocity co ve mě tvé psaní vzbuzuje a že jich je panečku

Re: .....

(Alice, 9. 11. 2016 7:51)

Ahojky, sambo :-)
Moc děkuji <3 Víš, to je úžasné, že nad příběhem přemýšlíš, vracíš se k němu; díky <3
Je mi úplně jasné, servaná z práce, v noci, těžko můžeš na cokoliv reagovat, zvlášť na takové téma. Není to Klíč, který by ti (snad :-D) přinesl klidné sny a pocit relaxu po dlouhém dni. Tohle je, co mě mrzí, mnohem raději přináším ono úsměvně hřejivé bezpečí, tenhle styl příběhů ke mně příliš nepatří. Jenže své příběhy si nevybírám, přichází ke mně samy :-)
Moc děkuji za pochvalu vážím si toho :-) Jsem ráda, že takhle na tebe má tvorba působí :-)
Ano, dopřála jsem Harrymu kontakt se Severusem i Albusem (anebo možná sobě :-D chyběli mi, kluci)
Jsem ti vděčná za tvou víru v Harryho <3 Sdílím s tebou názor, že smrt všech pacientů by právě pro Harryho duševní stav měla ten nejtěžší dopad.
V mimozově :-D Jo, myslím, že by s tebou Draco souhlasil (i kdyby netušil, co to slovo znamená :-D) Ti dva s Lenkou jsou takové protiklady, že mi ze všech možných partií k sobě dokonale pasují :-) A jsem ráda, že se ujala přezdívka Láskolenka ;-) Děkuju, že jsi postřehla její reakci - nebo spíš nereakci - na Harryho oči :-)
Naprosto chápu, čekat další dva týdny na pokračování jejich příběhu je dlouho :-/ V tomhle směru je volba tří souběžných "povídek" nešťastná. Maličko si zakládám na pravidelném a přijatelně rychlém zveřejňování, což se tentokrát stavbou příběhu dařit nemůže. Trochu věřím, že pátek se Severusem čekání zkrátí a za Toma děkuji, cením si tvé přízně, opravdu.
Děkuji, sambo. Za vše <3

Re: .....

(Alice, 9. 11. 2016 7:53)

Ah, já zapomněla, sambo! Vyjádřila jsi jednu ze stěžejních myšlenek Stop! (kde a kterou neprozradím :-D) Ale potěšilo mě to ;-) Díky :-)

Re: Re: .....

(samba , 9. 11. 2016 21:57)

Tak a teď abych si to po sobě šla přečíst, když jsem tak nevědomky dženiální :)

Děkuju :-)

(Astra, 6. 11. 2016 21:49)

Tak jsem kapitolu dočetla a neustále žasnu nejen nad dějem, to je samozřejmé, ale i nad tvým stylem psaní. Je tolik způsobů, jak řadit slova - a já mám pocit, že ty jsi našla ten nejpůsobivější. Při čtení se těším na každou další větu :-), která mě znovu a znovu překvapí tím, jak je dokonalá.
A rozhovor Harryho a Severuse.. brečela jsem, už zase. Milovaný člověk, kterého si Harry stvořil ve svých představách... a je tak nádherně sarkastický, lepšího průvodce si neumím představit. Taky bych ho chtěla...
Alice děkuju... za tu krásu.

Re: Děkuju :-)

(Alice, 9. 11. 2016 9:18)

Ahojky, Astřičko <3
Moc ti děkuju, beruško :-) Zrovna ty jsi jedna z mála, kdo kdysi četl první verzi téhle kapitoly a můžeš vidět, jak moc jsem ji upravovala :-D
Jsi moc hodná, děkuji za tvá laskavá slovíčka <3
No jistě, kdo by nechtěl Severuse za průvodce... ;-)
Děkuji ti <3

Šelmička hlásí příchod :-D

(Lisa, 6. 11. 2016 1:25)

Má drahá Alice,
pokud jsi usilovala o to, zbavit mě všech mých slzných zásob, tak musím říct, že zatím se ti to s úspěchem daří :D Nevím, jak ty to děláš, ale dovedeš ve mně probudit emoce tak, jako nikdy nic jiného..a to stačí jedna věta, jediná věta, a jakoby někdo cvakl vypínačem,já najednou pláču a nemohu zastavit.
Ano, v poznámce na konci jsi měla pravdu, v téhle kapitolce rozhodně nebylo líp, zřejmě jsem podcenila přípravu a téměř nevystačila se zásobou kapesníčků :D Celý pátek jsem měla nabitý a ke kapitolce jsem se dostala až pozdě večer, což teda nikomu nepřeji, protože fungovat s pocitem, že tam ten dílek je a čeká na přečtení, stejně moc dobře nejde… pořád jen jsem přemýšlela, co mě tam jenom čeká :D ale po přečtení jsem nakonec byla ještě ráda, že je večer, protože s hlavou plnou myšlenek, přeplněna emocemi a očima napuchlýma a červenýma od pláče už bych stejně nic pořádně neudělala.
Ovšem, ne že bych si stěžovala..opět :D Jsem vděčná za každou slzu, kterou mohu tomu přenádhernému příběhu věnovat :) Raději budu smáčet kapesníky u každé kapitoly, než přijít o jedinou větu.
Již začátek mě dostal. Harry má v sobě tolik Severuse! Jak jen on mi chybí <3
Škrabonožky vykouzlily usměv, stejně jako Láskolenka, s její přítomností, jako by do příběhu dýchalo samo slunce.

„Nesnáším tě.“
„Díky. Konečně se svět zdá v pořádku.“
Harry a Draco :D Při jejich rozhovorech prostě nejde se nezubit, jsou člověku tak moc povědomé :D

Krásné bylo Lenčino vykouzlení tmavých brýlí, jakožto jediná reakce na Harryho oči..zapomněla jsem, jak moc i ji mám ráda :D
Ach ano, svět bez Severuse, cokoliv bez Severuse je prostě nepřijatelné. Chápu Harryho i ohrožení Lenčina života, jen doufám, že se tím nezmění Harryho a Dracův unikátní vztah, to bych nerada :-/
Konfrontace s Iantem byla perfektní :D Vyřiďte prosím panu ministrovi mé nejhlubší politování, že jsem ohrožoval ryby. Páni. Tady jsou nějaké ryby? … nádhera :D :D
Překvapil mě Harry v Dracově sálu vědomí, to znělo tak moc, jako Severus <3
Zelené oči s rudými okraji? … ale ne, ach ne, to jsem nečekala, už jsem byla vnitřně smířena s šedými, ale tohle bylo neočekávané :(
Newgrange, tráva a hořepníčky..jsem moc ráda, že nás tyto motivy provázejí dál :) tedy, naše stará známá Lamie opět na scéně, to jsem zvědavá, co se nám z toho vyklube, a proč přesně před ní Harry utíká :D
Konečně Severus..i když ne skutečný, ale i tak jeho přítomnost hřeje, jakákoliv :) Ale s ním přicházejí těžké chvíle, a to přesně větou: „Nic, štěňátko. Vůbec nic.“ .. od té chvíle jsem nemohla zadržet slzy, to tak bolelo, Harryho žal byl srdcervoucí :(
U svatého Munga jsem doufala, že je Harry probudí, přesně mě hned zpočátku napadlo: když to dokázal u Karkarova, dokáže to přeci u Siriho a Rema, ne?
… bojím se uvěřit, že je Harry zabil, že všechny uvnitř zabil, stále se snažím doufat, v to lepší :( Viď, Aličko, že je nezabil? :) Já vím, jsem beznadějný snílek, ale i tak si dovolím teď 14 dní, do další Harryho sekvence, doufat :D

Jsem moc ráda, že nás ted čeká Severus a Tom, nevím, zda bych takovýhle emoční náboj každý týden ve zdraví zvládala. I když, kdo ví, co na nás chystáš v těchto sekvencích, pro jistotu si ty kapesníčky budu připravovat na každý pátek :D :D
To my děkujeme tobě, Alice, jsi úžasná!
Měj se krásně a na viděnou u dalšího dílku :)

Re: Šelmička hlásí příchod :-D

(Lisa, 6. 11. 2016 2:07)

Aj, až teď, když jsem si přečtla ostatní komentáře a mezi nima Klaris, uvědomila jsem si, jak moc jsou naše myšlenkové pochody a tudíž i komentáře podobné..opravdu jsem to neokopírovala :D :D Asi se příště budeme muset domluvit, abys nám vůbec měla oboum, na co odpovídat :D

Re: Re: Šelmička hlásí příchod :-D

(Alice, 9. 11. 2016 7:23)

Jak už jsem psala - podobnost mi neunikla, ale ani na vteřinu mě nenapadlo, že bys kopírovala :-D A netřeba číst, komentáře ostatních, Liso :-) Ve tvém komentáři mne zajímá, co zaujalo tebe ;-)

Re: Šelmička hlásí příchod :-D

(Alice, 9. 11. 2016 7:20)

Ahojky, má milá Šelmičko Liso! :-)
Slzné kanálky je prý zdravé občas pročistit ;-) (povídal doktor, tak tomu budeme věřit... :-D)
Chyba je zcela na mé straně, neměla jsem to slibovat a vážně nešlo o úmyslný klam, spíš selhání paměti a špatný odhad. S dalšími sliby, jak bude líp, začnu šetřit :-D
Ale doufám, že tvé pocity časem dokážu změnit, aby to nepřešlo do "šmankote, je tam nová kapitola, letos už PC nezapnu" :-D
Viď?! Je to vlastně sotva pár stran, ale bez Severuse se zdají jako věčnost. Bez něj to nejde. Chtěla jsem se věnovat jen Harrymu, ale Severusova nepřítomnost byla jednoduše neúnosná :-)
Jsem moc ráda, že škrabonožky potěšily :-) Ano, při čtení tvé reakce jsem si okamžitě vybavila slova Klaris a rozesmálo mě, že to obě vnímáte stejně :-D Takže to tak asi vážně bude ;-)
Děkuju za Lenku, ona je úžasný charakter, opravdové sluníčko... A jsem moc ráda, že i přesto dokážeš rozumět Harrymu, když ani pro ni nemohl riskovat. Neboj, Dracův a Harryho vztah je kvalitní, ten to ustojí :-)
Ianto a Harry :-D Ještě jednu kapitolu a pak už se konečně Ianto zapojí do hry, jejich rozhovory mě také strašně bavily, Harry ho bude zuřivě nesnášet, místy až pubertálně, a s Iantem to většinou ani nehne :-D
Na Dracovým sálem vědomí jsem chvíli dumala, jaký by měl být. "Sklad lektvarů" mi přišel nejpřirozenější, Draco je miluje, stejně jako systematický, pečlivý, lehce pedantský přístup. A pochopitelně opět další připomínka Severuse, který byl i pro Draca někým výjimečným.
Harryho oči... budou se nám měnit celý příběh ;-) Nejen směrem, kterým se nyní předpokládá ;-) Překvapivě to bude mít nějaký význam, třebaže moje úchylka ohledně popisu děje pomocí zraku je už asi mým čtenářům známá. Tak do toho přimícháme ještě barvičky :-D
Ano, motivy z Klíče.. Newgrange, tráva, hořepníčky... :-) Nemohou zmizet, navazujeme a nyní, přinejmenším emocionálně, dostaly nový rozměr.
Proč utekl před Lamií? Bude to vysvětleno později, ale myslím, že nejde o spoiler - Harry trpí a zlobí se na všechny. Jak by se nemohl zlobit na tu jedinou, která je tak mocná, že tomu mohla zabránit? Vždyť v Klíči Severuse zachránila dvakrát (před Nagini a Avadou). A teď se tam zjeví s hořepníčkem, který mu Severuse symbolizuje. Jako by o nic nešlo. Takové dočasné pominutí mysli, kdy ho nejsi schopná ani včlenit do slov, mi připadlo pro první setkání jako jediné myslitelné. Svým způsobem neutekl před ní, spíš před sebou, vlastními pocity.
Vidíš, a já na tuhle scénu, první zjevení se Severuse, myslela jako na útěchu pro čtenáře :-) Ale máš pravdu, tam a tehdy realita dopadla nejtvrději.
Budu se zřejmě opakovat, ale nechci psát "tohle jsem vysvětlovala tam a tam, najdi si to"; odpovídám na TVŮJ komentář :-) Zkušenost s Karkarovem dala Harrymu pocit bezpečné sebedůvěry, neuvědomil si, jak moc se za dobu v monolitu změnil (strávil tam dva roky, sám se sebou, svými myšlenkami, hovory se Severusem a žalandílky) Ke sv. Mungovi víc neprozradím, promiň, je důležitý pro děj a nechci to zkracovat do pár vět :-)
Jop, kapesníčky ještě vhod přijdou, určitě :-D Těžko posoudím, kolik jich bude potřeba, a možná pro někoho žádný, ale i některé Severusovy sekvence budou hodně náročné (především jedna... hm, tak ne, bude jich víc :-D Ale Darmoděj mezi ně nepatří... myslím :-D)
A Tom, no... Osobně si myslím, že příští kapitolou dojde k vyhlíženému zvratu a ty následující mě nesmírně těšilo psát :-)
Moc děkuji, má skvělá Liso, budu se na tebe moc těšit!!! <3

...

(marci, 5. 11. 2016 18:45)

Milá Alice. Pokorně přiznávám, že minulý týden jsem se plna nadšení vrhla na první část Stop (Harry) a - a nabyla jsem dojmu, že tohle nedám. Moc smutné, nějak jsem přeskakovala z odstavce k odstavci, něco mi bránilo se začíst... Ale týden se s týdnem sešel a já opět neodolala. Tentokrát jsem ale na to šla od lesa - všechny zveřejněné části jsem si nastahovala do čtečky, odpojila se od okolí a - a četla a četla a četla. Ne naráz - to nejde. Vždy po každém jednotlivém úseku jsem si musela dát pauzu na vydýchání, ale výsledný dojem - jsem uchvácená. A miluju a těším se na všechny tři části! A už vím, že tentokrát nebudu nové kapitoly hltat v práci, jako před lety Klíč. Tohle je hlubší, silnější (jakkoli bych po Klíči nevěřila, že je něco takového možné). Takže pěkně doma, v klidu, ve svém světě... Moc se na každotýdenní setkávání s Tvými slovy těším, Alice, a přeji ti hodně sil, zdraví a vůbec veškerého požehnání. Děkuji.

Re: ...

(Alice, 9. 11. 2016 6:32)

Ahojky, má drahá marci <3
Také se přiznám - byla jsi jeden z Klíčků, na které jsem myslela, že pro ně Stopy vhodné nejsou. Při takových myšlenkách jsem měla pocit, že vás zrazuji, ničím společný sen :-( Takže jsem zběsile varovala a varovala, aby je vážně nečetl nikdo, komu by mohly ublížit.
Jsi moc hodná, že jsi je přes první dojmy zkusila znovu - děkuji za důvěru a tvou lásku k HP světu <3
A jsem moc ráda, že se na cestu vydáváš se mnou! :-) Je pro mě uklidňující, kdykoliv se tu objeví věrný Klíček a "jeho svět se Stopami nezbortí"... ač to asi zní hloupě nebo nadutě, ale nevím, jak jinak ten pocit vyjádřit. Budu se na tebe velmi těšit, snad si užiješ vaření lektvarů ;-) (budeme tu a tam vařit s Tomem a já si to užívala ohromně :-D)
Děkuji za tvé přání, marci <3 I tobě jen to dobré a ať je toho hodně :-)

Naprosto rozervaná

(Issabella, 4. 11. 2016 22:38)

Tak. Mám trochu pocit jako bych zamrzla. Nejsem si totiž úplně jistá tím co cítím. Říkám si, že vím, co bych asi cítit měla. Ta smršť pocitů, která se na mě z tvých písmenek valí se totiž nedá nijak přehlédnout.
Přesto mám na konci kapitoly velmi podivný pocit, že necítím vůbec, ale vůbec nic. Což se mi u Tebe v poslední době stává čím dál častěji. :) Nevadí, vůbec to nevadí. Ono mě to dostihne. Až se proberu z šoku, emoce si najdou způsob jak mi opět zkratovat primární obvody.

Momentálně dokážu jakoby nezúčastněně definovat obrovskou radost, že ano, Draco věděl na kterou Harryho strunu zahrát, že ano, Draco našel k Harrymu cestu, že je mu víc než přítel a že Harry to ví.

Pak je tu pocit zlosti, přesto že ví, lhal mu!! Auu to zabolelo. Neříkej to Dracovi.

Našla jsem i pocit naděje. Takový ten plamínek co se pomalu rozhořívá až vzplane obrovským žárem, pro Harryho, Severuse, Draca, Albuse...pro všechny a celý jejich i náš svět.

Kolem se mihnula i nejistá nedůvěra. Nevěřím, ne ne, nevěřím, že tam Harry všechny zabil. Nemohl, že ne?

Přesto tohle všechno, jako obrovská nadýchaná peřina překrývá bolest, bolest stočená v hrudi, drtí srdce na tisíce střípků, svírá plíce, krade dech. Přesto bojuji, o každé nadechnutí, nekonečný boj.
Ničí mě Harryho neskutečný žal, nepředstavitelné zoufalství, tam na Taře, na Grimmauldově náměstí i v nemocnici.
Všeobjímající smutek. Chtěla bych Harryho obejmout, vyhnat všechny hrůzy světa někam do nicoty, tam už mu nemohou ublížit.

Ale ty je vyženeš! Ach Merline, ano? Vyženeš a vrátíš mu Severuse? Bez něj by svět přestal být světem. Vím to, vím. A vím, že i ty to víš.

Zdá se, že mě dostihla vlastní slova, komentář mě probral z hibernace a emoce se na mě valí jako tsunami.
Alice děkuji, moc děkuji a má víra v Tebe je stále nezlomná! Merlin s Tebou a snad i s námi :)

Re: Naprosto rozervaná

(Alice, 5. 11. 2016 6:48)

Ahojky, má milá Issabello :-)
Zdá se, že jsi na chvilku uvízla v Harryho stavu na konci kapitoly... :-) A někdy vůbec není na škodu, sám od sebe odstoupit, bez emocí prohlédnout, k čemu vlastně došlo :-)
Jsem ráda, že tě potěšilo, jak dobře Draco Harryho zná (a naopak ;-) ), že jeden pro druhého znamenají víc než "jen" přítel, ačkoliv i přátel je třeba si vážit :-)
Ano, lhal mu. Neměl jistotu, zda by Lenku ochránit dokázal, kdyby se bitva strhla. V sobě doufal, že ano, ale jistotu neměl. Proč lhal? V té chvíli... myslím, že sám byl v šoku, že je venku, tolik informací najednou, současně si nemohl dovolit být vyděšený... a především, nemohl riskovat, že Draca ztratí. Harry se vlastně jen docela obyčejně bál :-) V té záplavě cizoty... na okamžik sám zabloudil. Neboj, tohle vyřeší, on Dracovi lhát nechce, jejich vztah je upřímný a založený na pravdě. Ví, že Draco pochopí. A v dané chvíli, ačkoliv o tom Harry nevěděl, Draco kromě přestálého strachu o Lenku ještě zpracovával šok z Harryho očí; sám měl hodně svých vzpomínek, které nebyly pěkné. Jne vypjatá situace, oba na hraně. Vyřeší to a nebude to zapřením :-)
Naděje? To jsem ráda :-) Z čeho, pokud se smím ptát? Z Lamie, "imaginárního" Severuse, něčeho docela jiného?
Událost u sv. Munga. Nebudu se k ní vyjadřovat, to nechám na dalším ději. Jisté ale je, že tohle není Klíč, zde hlavy padat budou. Jdeme ve stopách Šelmy :-)
Smutek tu opravdu zazněl silněji než dřív, syrový, realita bez příkras. Neměla jsem slibovat lepší díl, už to vím. Svítá, velice zvolna. Ale svítá, opravdu :-)
Vyženeme všechny přízraky společně, ano? :-) Svět bez Severuse by musel přestat existovat - už jsme si to prožili v kánonu a nikdo z nás to tak nechce :-) To platí stejně pevně jako Severusova věrnost, Harryho láska :-)
Odpusť mi to tsunami, drž se naděje a nepouštěj! :-)
Děkuji ti, i za tvou důvěru, Issabello! <3 Bude líp ;-)

Re: Re: Naprosto rozervaná

(Issabella, 5. 11. 2016 10:16)

Odkud na mě dýchla naděje? Ja ti nějak nevím. Nejsem si jistá jak to definovat. Asi to nebylo z něčeho konkrétního. Při čtení se tu zatočila, prolétla kolem hlavy, otřela se o spánky a usadila se sebejistě na rameni. Nepůjdu, zůstanu, drž mě, držím Tě, vždyť mě tak potřebuješ. :) Obrázek nebo obrázky si půjč nebo Vem...daruji ti je moc ráda :)

Re: Re: Re: Naprosto rozervaná

(Alice, 9. 11. 2016 6:21)

Děkuju za odpověď :-) Vlastně není důležité, odkud se ta naděje vzala, hlavně, že se ji podařilo probudit (teď mi došlo, že přesně tohle bude téma příštího rozhovoru Harryho s Dracem :-D) Drž se jí! ;-)
A za obrázky moc a moc děkuju, jsou nádherné! Kdykoliv budeš mít chuť něco tvořit a podělit se, vždy to uvítám <3 Moc děkuji, Issabello <3