Jdi na obsah Jdi na menu
 

Archiv komentářů ke kapitole 34

 

http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
18. 2. 2011 09:00
Muhaha, udržím si prvenství.8-) (Nějak mě to začalo bavit… Ehm.)
 
nádhera
34.Princův příběh - Domů 2.část
emmm2010
18. 2. 2011 10:25
prostě krása....nechápu jak dokážeš tak trefně popsat všechny jejich pocity a všechno okolo.....někdy sem s neudržela a porstě vyprskla smíchy...to co řiká Sevie mě prostě totálně dostane:D jindy zase musim zamáčknout slzu když si uvědomím co všechno Severus obětoval...
blíží se nám konec a já nevím co budu následující pátky dělat... doufám jen že se potom objeví nějaké to pokráčko nebo něco cokoliv co bych přijala s radostí..ale na druhou stranu se říká v nejlepším přestat......ale já nechci přestávat:)
 
Co nám to děláš?
34.Princův příběh - Domů 2.část
Regila
18. 2. 2011 11:08
Už jsem u Klíče za tu dobu, co čtu, prolila spoustu slz. Ale myslím, že tohle je první kapitola, u které jsem brečela opravdu od začátku až do konce. Jsem totálně vyždímaná a tvá slova o nejtěžší kapitole mě teda dorazila... Ale jo... těším se. :)
 
Alice jsi čarodejka
34.Princův příběh - Domů 2.část
kejt
18. 2. 2011 11:15
Alice to je neuvěřitelné kouzelné a nádherné kdybych mohla skákala bych nadšením i radostí. tan příběch je čím dal krásnější a až ho jednou dopíšeš budu ho číst stále do kola a do kola. Protože na něco tak dobrého by se nemělo zapomenou a mělo by být stále připomínano. Máš muj hluboký obdiv a skládám velkou poklonu nad tvojí fantazii. Děkuji merlinovi že mě k tobě zavedl.A mimochodem moc se těším na ten šťědrý den doufám že přeci jen dojede na ti masličky :D opravdu velice dichtím po dalším dílu a popoháním čas :D
 
neni co dodat
34.Princův příběh - Domů 2.část
sion
18. 2. 2011 11:40
Jsem naprosto unesena, asi jako jedina jsi zpracovala Severusuv pribeh a byl unikatni, klobouk dolu, jsi jednicka. A pomalu mi kane slza, jak se blizi konec tohoto nadherneho a dechberouciho pribehu.
 
rozhřešení
34.Princův příběh - Domů 2.část
Mája
18. 2. 2011 11:48
Alice, v této kapitole jsi mu dala rozhřešení. Žádná z těch hrůz, které musel udělat nebyla tak hrozná, jak by mohla být. Ano, souhlasím, že jsou věci mnohem horší než smrt a smrt je často milosrdná. Tohle mě na celé kapitole zasáhlo nejvíc a děkuji ti za to. Podobné rozhřešení jsem mu dala posmrtně ve své povídce za zabití Albuse v šestce. Albusův portrét řekl:
*já i profesor Snape jsme věděli, že mě čeká dlouhé a kruté umírání… Dostal jsem od něj ten největší dar, který vám přítel může dát. Daroval mi rychlou a bezbolestnou smrt…*
Takže díky, víc už to rozebírat nebudu, to jistě udělají Elza a spol :-)))
Cítím úlevu, smíření se všemi postavami (včetně Karkarova - narozdíl od Harryho) a s nadějí budu očekávat poslední boj a vítězství. Opláču každého, koho se chystáš obětovat, ale smířím se s tím.
 
http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
18. 2. 2011 11:48
V žádném z vesmírů – princ dvojí krve je prostě malým – malým, malým, MALÝÝÝM! A ačkoli by měli být podle pravopisu Smrtijedi malým, tím spíš náš Severus velkým… není to tak. Je malým, je malým, princ dvojí krve je malýýým. Haů!
Jinak… dokonalé, jako vždy. Nemohu si pomoci… ale tyhle dvě kapitoly mi budou chybět. Stejně jako vztah Severuse a Albuse. (A to jsem byla tak proti… :))
Děkuji… za kapitolu, za povídku.
 
....
34.Princův příběh - Domů 2.část
Teressa
18. 2. 2011 13:10
dlho som nemala odvahu znovu sa zacitat do tohoto pribehu po tom, co sa harry dozvedel o severusovej ,,zrade"....no so stiahnutym zaludkom som sa donutila a nelutujem...tak nadherny pribeh sa podari citat asi len raz za zivot....naozaj prekrasne...a uz sa neviem dockat dalsieho dielu=/
 
...člověk má tendence špatné zapomínat... obrušovat hrany
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
18. 2. 2011 13:15
Uteč, zavyla v Severusovi hrůza. Kam, zeptal se stoicky rozum. …Proč, povzdechlo si srdce.
A Brumbál nepřišel. Vůbec nikdo nepřišel. - Brumbál není blbec. A má Severuse rád.
„Protože jsem o tom nikomu neřekl,“ ozvalo se tiše z Albusova křesla. - Pak že by to nezvládl... jistě, je rozdíl někoho zabít osobně a neudělat nic proti jeho vraždě, ale... tak velký rozdíl to zas není. Albus se učí rychle.
Severus zjistil, že přeci jen ještě plakat dokáže.
„Albusi!“ vydechl Severus. - Ty...
Kéž by ses nikdy nenarodil!
Je nevhodné, když září slunce a vzduch se tetelivě chvěje, hřejivý a příjemný.
Ztrácíš se z hradu, kdykoliv můžeš a trávíš veškerý čas s těmi, co tě slyšet nemohou. - Problém přeživších... Proč já? Proč JÁ?!?!?
Místo po mém boku je stále prázdné. - Nádhera. Ale víš, Alice, že jsem móóóc ráda, že tu další vzpomínku neuvidíme? *;-D Merlin žehnej mozkomorům!
Vždyť on systematicky likviduje mou učebnu! O mém duševním zdraví nemluvě. - *:DDDD Kéž se to nezmění ještě dlouhá léta!!!
Štěně nenamítalo nic. *:D - Chudák Harry, prohlížet si tohle, to musí být zážitek!!!
Musel otevřít dveře a vypustit bubliny do světa; oba budou zřejmě vonět po levandulích až do Vánoc. - Chudinka koupelna, nebyla asi příliš šťastná...! *:DDDD
Severus nalil směs do kotlíku, rozmíchal metličkou, ztlumil oheň. Zkontroloval štěně. Štěně nedělalo nic. Jen si tam prostě tak zářilo.
...na ni a na Fenrira... - *;-) Jo, to jsem čekala. Ufff, ještě že tak.
Ty snesitelný cyniku. - Tak si říkám, že si asi budou muset Lily po návratu chvilku předcházet... *;-) Za to, jak jí zdrhli. Ona je sice úžasně chápavá... ale odsud posud.
„Anebo třeba jindy,“ konstatoval Severus. *:DDDD Alice, návrat do reality ke šťastnému cynikovi milujícímu absurdní vtípky je po tom výletu do historie jak rána mezi oči. Taková šťastná rána... *:DDD
„Zítra je Štědrý den.“ - Sakra! To byly dlouhé líbánky! Od listopadu až do 3/4 prosince! Mám takový dojem, že Harry na skolnku listupadu přestoupil na studium dle indivindi plánu... *;-)
V jednoho věřiti budeš... bojím se. Příšerně!
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Rowene
18. 2. 2011 13:33
Severus ušlechtile majestátní. ANO! Severus drahokam. ANO! Stokrát ANO. Je tak skvělý, že by mu člověk odpustil i tlustší zadek, ale on ho má perfektní! Kdyby Alan Rickman tušil, jaké bude jeho sex appeal psát příběhy... a tvůj příběh je jedním z nejláskyplnějších, nejněžnějších, nejbolestnějších, nejvtipnějších, nejdelších, nejpropracovanějších...
 
Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
Martina
18. 2. 2011 14:03
jenže Princ ( e ) bylo příjmení a to v každém z vesmírů bude velkým, VELKÝM ;-)
 
:)
34.Princův příběh - Domů 2.část
Willy Wonka
18. 2. 2011 14:07
nechala jsem si minulou kapitolu na dnešek. a ted si nadávám,že jsem to ještě týden nevydržela. sakra. ale bylo to krásný :) a k příběhu seleny,ten se mi moc líbil. našli se pak s manželem? řekni,že jo..
a to,jak severus pustil harryho do vzpomínek. to bych asi nedala.. a chudinka lily. v tvým příběhu se mi líbí mnohem víc než v originálu. a o to víc je mi líto,že musela umřít.
přemýšlím,co jsem ještě chtěla napsat... jo! harry je kus vola :D
díky za krásný kapitoly :)
PS: asi nám neprozradíš,kolik ještě zbývá do konce,že?
 
dokonalost
34.Princův příběh - Domů 2.část
Jean
18. 2. 2011 15:20
Opět byla kapitola perfekní, příběh Seleny a Davida se mi moc líbil... Severusův příběh je opravdu hrozný, je až nemožné, co vše dokáže člověk vydržet...

Díky moc za kapitolu, opět opakuji, jsi úžasná spisovatelka :)
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Profesor
18. 2. 2011 17:06
Houpačka, chvíli dole, jen málokdy výš. Víc asi nemusím říkat. Jenom znovu ocením tvé podání Albuse.
Je osvěžující nevidět ho ve fanfiction jako manipulátora rovného pomalu Voldemortovi, nýbrž jako člověka milujícího a chybujícího, laskavého a zlomeného smutkem.
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
nika
18. 2. 2011 17:47
nádhera, úžasná kapitola...to ich škádlenie na konci ma skutočne veľmi pobavilo :D
Severusov príbeh je napísaný skutočne bravúrne, klobúk dolu
Veľké dík Alice a už sa veľmi teším na pokračovanie
 
Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
Mess
18. 2. 2011 18:27
Nebudu se pozastavovat nad tím, že je někdo vážně schopen napsat sedmkrát „malým“. Je každého věc, nad čím prožívá orgasmus. Ale pokud otevřeš šestý díl na straně 161, zjistíš, že Severus sám sebe nazval Princem dvojí krve a do své učebnice lektvarů to napsal s velkým. Severus zcela jistě neměl na mysli obecný výraz princ = syn královských rodičů, kde je psaní malým písmenem zcela nesporné, ale vyjádřil tím, že pocházel ze smíšeného manželství. Jedná se o přezdívku, stejně, jako Dvanácterák, Náměsíčník a podobně. Tato slova lze napsat s malým písmenem, pokud máme na mysli jelena, nebo někoho, kdo je náměsíčný. Ale v případě, že jde o přezdívku, se píší s velkým. Pan Medek navíc vůbec neřešil návaznost Severusovy přezdívky (The Half-Blood Prince) se jménem jeho matky Eileen Prince. Při vší úctě k panu Medkovi a jeho výbornému překladu si myslím, že si občas při rozhodování hodil korunou :-)) Řekla bych tedy, že je vesmír, kde lze napsat Princ dvojí krve s velkým:-)))))
 
nemám slov :-D
34.Princův příběh - Domů 2.část
Bacil
18. 2. 2011 19:04
Já tu doslova sedím a snažím se dát dohromady kloudnou větu. No bude to fuška po takovém strhujícím zážitku. Takže vzpomínky od Severuse mně uchvátili. To jak byl na straně Voldemorta a přitom se snažil zachránit neviné mně velmi potěšilo. Je opravdu neuvěřitelný kouzelník. A Harry no prostě jsem děsně ráda, že ti dva jsou spolu. Jenom se děsím co je ještě čeká. Takže se moc těším na pokračování jejich životních příběhů :-D :-)
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Saskya
18. 2. 2011 19:10
„Ovážu se ti mašličkou, jestli chceš.“
„…Štěně.“ :DDD
tak, a vieme o Severusovi zase viacej :)
nemám slov, krásna kapitola :)
 
Ahoj Alice,
34.Princův příběh - Domů 2.část
Misule
18. 2. 2011 19:53
tahle kapitola byla opravdový bonbonek:-) Princův příběh se ti povedl na jedničku, vypilovaný do detailů.
Nechápu, jak je to možné, ale Albuse jsem si tu zamilovala ještě více a hlavně jsem pořádně pochopila jejich vztah/nevztah a pochopila jsem Brumbála. Byl tu víc jako člověk, přístupný, chybující... A co opravdu nechápu, jak jsem s jejich vztah mohla mít kdy problémy?;-) Opravdu nádherné.
Ty detaily, vysvětlení, proč Severus seslal jen dvakrát petrificus, Albusova věta: raději on, než ty a Severusův první krok vstříc k Harrymu...
U příběhu Seleny a Davida jsem ani nedýchala, moc jsem doufala, že je neobětuješ. "Nedokážu je vzít všechny"....to mě hodně drásalo. Už si asi zakážu podobná témata...minulý týden jsem se koukala na film Pevné pouto a řvala bych ještě teď.
no Alice, opravdu pevně doufám, že Klíč dopadne dobře. Honí se mi hlavou divné myšlenky, že tak silné a velké lásky většinou nedopadnou dobře, že doba jejich líbánek bude možná to poslední krásné...ale pořád se snažím věřit v dobrý konec, i když mě tedy pěkně houpeš:-)
 
ahoj Alice,
34.Princův příběh - Domů 2.část
alman
19. 2. 2011 04:08
tak tohle bylo luxusní. Nechala jsem si celý Princův příběh na jeden zátah (a že me to stálo hodně úsílí ani nenakouknout:D) a byla to jízda.:)

Hrozně moc se mi líbí jak se ti podařilo vykreslit všechny charaktery aniž bys sklouzla k obvyklým klišé, které se v ff hojně vyskytují a všichni už je tak nějak podvědomě očekáváme.

Voldemort není jen sebestředný šílenec, který háže cruciatus a avadu všemi směry. Ale prohnaný a mazaný manipulátor, který působí dojmem charismatického vizionáře, obdivovaného vůdce a shovívavého "přitele". A postupně jeho zrůdnost v tvém podání dosahuje nového stupně.

Albus nikoli jen intrikán, snažící se vyhrát válku stůj co stůj, ochotný obětovat cokoli či kohokoli. Ale obyčejný chybující člověk, litující svých vin a snažcí se napravit, co se dá. A především velmi milující Severuse, i když ne tak jak on by chtěl.

Bella divoce okouzlující a naprosto zvrácená ve své šílené ideologii, touze po krvi a utrpení.

Severus.. toho jsem snad v žádné povídce nemilovala víc... žádné trapné okamžiky, kdy bych sí říkala, tak tohle by Severus nikdy neudělal... i když je na dně, i když dělá špatné věci, i tehdy ho musí člověk obdivovat. Vážím si tě a velebím za to, že tu nejsou žádné sebelítostivé výlevy a monology, ve stylu "já chudák, který nikdy nepoznal štěstí, nikdo mě neměl rád a všichni na mě byli hrozně zlí."

A takhle bych mohla pokračovat donekonečna... Harry, Lily, Karkarov, Sirius, Ron... všichni naprosto věrohodní, černí i bílí a neskonale úžasní.

Klobouk dolů, opravdu.:) Už dlouho jsem nečetla povídku, kde bych se nedostala do bodu, kdy bych protáčela oči, otrávená a znuděná patetičností nebo klišoidností povídky (v poslední době se to dostaví během prvních tří kapitol a pak už se ani nedokopu povídku dočíst) u tebe se mi to nestalo ani jednou. Kapitolu od kapitoly jsem víc a víc nadšená a natěšená na další pokračování příběhu.:)

Doufám, že necháš Harryho a Severuse alespoň rozbalit dárky, než na ně sešleš hromy a blesky.:D A když ne, stejně tam dáš něco natolik strhujícího, že mi to asi ani nebude vadit, což?:D

Děkuji za tuhle kapitolu, těším se na další a přeju hodně štěstí a příjemný zbytek týdne.:)
 
Elzo :-)
34.Princův příběh - Domů 2.část
Mája
19. 2. 2011 11:04
Ty jsi tou přesnou časovou linií vážně posedlá... :-))) Nejdřív chybějící neděle a teď zase lítá v časovém víru celý měsíc... Nemyslím si, že by to bylo tak dlouho. Dny prostě plynou a já si jejich odchod z Bradavic zařadila někam do půlky prosince. Ani nevím proč, prostě mi to tak připadalo. Proto mě ani nenapadlo přemýšlet o tom, kde se vzaly najednou Vánoce. Myslím, že si prostě jen o týden, maximálně dva prodloužili Vánoční prázdniny.
Ale stejně jsem zvědavá, co nám k tomu časovému rozpětí nakonec řekne Alice...
 
Májo,
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
19. 2. 2011 12:55
citace z kapitoly 'Skrz tebe': ...A tak se té chladné, bezvýznamné listopadové noci promísili duší, tělem, kostmi. Až se z toho noc rozbila a k ránu se odsýpala v drobných úlomcích. ...
Takže ano, byli na líbánkách něco přes 3 týdny... *;-) Však já jim to přeju!!!
 
Úžasný závěr kapitoly... :)
34.Princův příběh - Domů 2.část
Gigi...
19. 2. 2011 13:24
Štěněčí vzpomínka krásně zmírnila předchozí utrpení a zaobalila příběh něhou... :) pro Severuse Harry zcela určitě nechá celé štěně... to je dobře... ;)
Myslím, že víc lidí kromě Harryho tu nesnáší Karkarova... :) a z mnoha dobrých důvodů... vůbec by nebyla škoda, kdyby se konce nedožil...
Ty věty "Harry, ty jsi idiot." a "Anebo třeba jindy." mě totálně odrovnaly... :D nehorázně hlasitě jsem se u nich smála... snad nikdo nepochybuje o mém duševním zdraví... ;)
Na Vánoce se tu těším... Harry se podle mě bude snažit vymyslet nějaký dárek... :)
Moc děkuji a těším se na další... :-*
 
:)))))
34.Princův příběh - Domů 2.část
grid
19. 2. 2011 15:50
"Ty si to jediné co chci", oznámil odevzdaně.Tak táto veta si myslím, že bola od Severusa naozaj super.Nie ako klišé, ale pravda, ktorú obaja cítia rovnako. Teraz majú medzi sebou jasno a to, čo má prísť, príde. A ja sa už teraz neviem dočkať...Vďaka, Alica.
 
Alice, Alice, Alice...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Ian
19. 2. 2011 15:54
Začínám si myslet... Ne právě teď si nemyslím vůbec nic. Přečetl jsem obě části Princova příběhu a nemyslím si nic. Cítím... nevím. Jsem jen...asi tak milion věcí dohromady. Dostala jsi mě. Opět. Vydal jsem se dobrovolně. :-))
Nebudu vybírat, co všechno se mi tam líbilo, protože k tomu nejsem ani povolaný ani nadaný. .-) Mě se líbilo všechno. Mělo to svůj smysl, svůj řád. Jsem naprosto nadšený a okouzlený.

A z jedné věci mám radost - Severus je takový, jaký jsem si ho představoval. A jsem moc rád, že někde hluboko uvnitř sebe, ho můžu zamotat do teplé deky, dát mu polévku, pohladit po vlasech a říct mu: Bude to dobré. Jsi skvělý. Mám tě rád.
A Harry je frajer! Tvůj Potter na mém žebříčku oblíbenosti vyletěl do astronomických výšek.
A Brumbál... Ani se nedivím, že ho Severus miluje. Kdo by ho nemiloval? Je tak... úžasný, čistý, moudrý, velký, strašný... tak opravdový. Ano, vůbec se Severusovi nedivím.

Teď mi zbývá jenom poděkovat. Z celého srdce. Máš mou upřímnou vděčnost a obdiv za sílu, kterou jsi do tohoto příběhu vložila. Ty jsi dostala dar od Boha - pro mě je velká čest, že můžu tvoje díla číst.
Díky, Alice!
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Babu
19. 2. 2011 20:09
Milá Alice,
rozmazluješ mě. ;) Jedním slovem - dechberoucí. Opět jsem si poplakala a...ani nevím, jak pokračovat. Momentálně jsem ještě pořád plná pocitů, která se jen těžko skládají do slov. Děkuji za tuhle povídku.

P.S. Skvěle ses mi trefila do vkusu s hudbou - je vždy výborná, ale Tarja je moje absolutně nejoblíbenější interpretka a k Laře se mi vážou příjemné vzpomínky :))
 
...
34.Princův příběh - Domů 2.část
marci
19. 2. 2011 21:36
Strašně působivé. Jsem moc ráda, že jsi Princův příběh napsala (a že jsi pozměnila kánonickou scénu, ve které Severus přiznává Albusovi vyzrazení věštby. )
Úchvatné verše "ať nebloudím" a citlivý výběr hudby. Moc moc děkuji za silný zážitek.
M
 
Děkuji.
34.Princův příběh - Domů 2.část
Michangela
19. 2. 2011 21:59
Tak jako Harry, i já jsem ráda, že mi byla dána možnost nahlédnout pod povrch, poznat kdo je Severus. S jeho trápeními i radostmi. Díky.
 
Ach, Alice,
34.Princův příběh - Domů 2.část
Alex
19. 2. 2011 23:16
objev měsíce (nebo roku???) - tak samozřejmé a tak neviděné (třeba jenom mnou, nevím...) vysvětlení Severusova chování k malému Harrymu: „Nesnesl bych, kdyby se na mne jedinkrát usmál. Kdyby mi dal najevo i tu nejnicotnější jiskřičku náklonnosti. Neunesl bych to, Albusi,“ pronesl klidně. „Dokud mne nenávidí, jsem schopný se s ním stýkat.“ Jak to, že jsem to neviděla?

Díky, Alice, že mi otevíráš oči. A děkuji za Princův příběh. Díky němu je Klíč celistvější, můžeme nahlédnout z více stran, věci do sebe ještě více zapadají.
Nevím, jestli už máš tu poslední kapitolu napsanou, ale moc bych si přála, aby se ti psala aspoň zpoloviny tak krásně, jak se nám čte.

Alice, více světla! Ať se tvou tmou prodírá stále více paprsků a šeď ať se mění v duhu!
 
Tentokrát
34.Princův příběh - Domů 2.část
Jacomo
20. 2. 2011 10:02
Ne, tentokrát jsi mě nerozplakala, ale bylo to jen o vlásek. Zejména u téhle scény:

/Před ním se v dálce tyčil bradavický hrad, úchvatný v paprscích zapadajícího slunce. Obzor se zamžil, oči mu zalila vláha.
Ne, nevolal o pomoc. Nebylo koho volat. Ani proč.
A pak – zemřít s takovým výhledem bylo krásné./

Tady jsem měla fakt namále. Je úžasné, jakou sílu má v tvém příběhu právě hrad. Štíty, obrana, symbol. Rozhodně je to jedna z věcí, které v originálních knihách bolestně postrádám.
Stejně jako logiku Princovo příběhu. Ten "tvůj" je mnohem blíže realitě a mnohem méně sentimentální. Je drsný, syrový a bolestný. Nedělá ze Severuse jen oběť, zůstává v něm viníkem svého budoucího osudu. Toužil vyniknout, toužil po síle a moci, po velkých činech a uznání. Kdo z nás tohle nepoznal? Zabil, sice ze soucitu, ale zabil. Přesto je méně vrahem než voják, který z bezpečné vzdálenosti střelí do první linie nepřátel...
I postavení, síla a moc lásky má v Klíči tak nějak opodstatněnější místo než v příběhu JKR. Řekla bych, že Paní Autorka vytvořila stavební materiál, ale nějak ho ne vždy dokázala zcela využít. Díky, Alice, za to, že tobě se to podařilo.
 
Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
20. 2. 2011 13:11
Oh ano… páč všichni na netu jsou geniální a nikdo z nich zjevně neotočil stránku. V tomto vesmíru je možné vážně vše. Vč. Smrtijedů s malým s. :) (A nepleťte do toho pravopis… to už je vyříkáno. Měli/y bychom zachovat způsob, jakým se to píše v knize.)
Propos… nevím, jak Ty, ale já na začátku věty velké písmeno taky používám. ;)
 
Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
20. 2. 2011 13:13
Prince bylo přijmení… jenže ne jeho. No dobře, nahlodla jsi mě.
 
Alice
34.Princův příběh - Domů 2.část
kakin
20. 2. 2011 13:29
to bylo naprosto dokonale...s hrdosti ti oznamuji, ze jsem u tehle kapitoly nebrecel...zda se, ze uz zacinam byt trochu vic muz xD
kdyz jsi upozornila na nesrovnalost s kanonem...me to ani neprislo...je to jiny pribeh, jina pravidla...ale trochu me zarazilo, ze si na misto Voldemortovy posledni vrazdy poslala Sevika s Brumlou...to uz se mi do kontextu tak moc nehodilo, mel sem za to, ze uplny zacatek pribehu od JKR nechas stejny
 
Kakine,
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
20. 2. 2011 14:30
drze se vložím: kdo vešel do domu Potterových a odnesl Harryho, v podstatě nevíme. Víme, že před domem se potkal Hagrid se Siriusem. Víme, že 2 dny po té našla Petúnie na prahu spící dítě a víme, kdo ho tam předchozí noci dal... Ale co se dělo celý den prvního listopadu Rowlingová nepopisuje (krom těch zmatečně létajících sov, bujarých oslav a Kopálova nevhodného ohňostroje). Harry byl na práh své tety položen více než 24 hodin po svém osiření. *;-)
 
Re: Tentokrát
34.Princův příběh - Domů 2.část
Regila
20. 2. 2011 15:45
Ahoj Jacomo, musím s tebou souhlasit, scéna z hradem byla jedna z nejsilnějších. Já jsem cíťa, brečela jsem snad celou dobu. A myslím, že právě tady nejvíc. Jsem na scény s hradem vysazená, v originále opravdu chybí, ale filmy mi to maličko vynahrazují. Jedna z nejdojemnějších filmových scén, která mě vždycky dostane, je pro mě Sirius koukající na Bradavice... Když říká, jaká je to krása... :_ (
 
bojuji proti nadpisům....
34.Princův příběh - Domů 2.část
Mirek
20. 2. 2011 18:27
............................................
netrpělivě očekávám omašličkovaného Harryho
................................................
 
Kouzlo nechtěného
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
21. 2. 2011 08:39
*:DD
Celý vtip je v tom, že 'Princ dvojí krve' byla přezdívka, která by se měla psát s velkým počátečním písmenem (viz. Dvanácterák, Náměsíčník...), ale Harry a spol. to v HP 6 pochopili jako titul (Kolik znáš mezi kouzelníky princů?), takže se o něm bavili jako o 'princi...' s malým.
*:DD
A vzhledem k tomu, že jakýho ho má, ví v tuto chvíli tak akorát Harry, tak bych nechala Alicin zápis jak je. *;-)
Mezi námi... Do té Aliciny věty se malé 'p' opravdu nehodí. Mně tedy rozhodně ne.
------------
Mimochodem... oslovuji-li svého chotě Miláčku, Lásko, Kožichu, Kocoure (či jinak *;-)), mám tak snad činit s malým počátečním písmenem? A co naše děti? Když zazvoní telefon, volají na mne: 'Rychle, telefon, volá Miláček!' Já to velké písmeno v jejich řeči ouplně slyším... *:DDD
No nic, každý to máme jinak. Otázka velkých písmen v textu, stejně jako mnohých čárek, je spíše věcí citu a pocitu autora... A že nás nenechává chladnými, je vidět z této diskuse. *;-)
 
Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
Andýsek
21. 2. 2011 12:10
To je zajímavé. Ve wiki je uvedeno jméno jeho matky jako Eileen Prince, ale v knížce je, že za svobodna byla Eileen Prince-Lloydová, provdaná Snapeová...
 
Re: Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
Mess
21. 2. 2011 16:13
V anglické Wikipedii ani v knize Lexicon není jméno „Lloyd“ nikde uvedeno. Zdá se, že je součástí pouze českého překladu :-)) A jen tak mimochodem, požadavek, že bychom měli zachovat způsob, jakým se to píše v knize, je trochu nereálný. Už jen z toho důvodu, že ani oba překladatelé nebyli jednotní. Podle koho bychom se tedy měli řídit? Podle Vladimíra Medka nebo podle Pavla Medka? V překladu jednoho z nich je Myslánka psána s malým, u druhého s velkým. Také oslovení Temného pána se u nich liší. U Vladimíra Medka Voldemorta jeho služebníci oslovují „můj Pane“, u Pavla Medka je to „můj pane“. Těch rozdílů je víc, takže dovolávat se kánonu je v tomto případě poněkud diskutabilní a souhlasím s Elzou, že je to na citu každého autora, jak to napíše:-))
 
Alice...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Salazaret
21. 2. 2011 18:37
Konečně jsem si tuhle kapitolku mohla vychutnat v klidečku a pokoji. A moc moc ti za ni děkuji. Princův příběh... tvůj Princův příběh je naprosto dokonalý. Takhle to mělo být a tak si to zapamatuji.
Ten konec byl tak nějak roztomilý. Chudák Harry, on se pořád cítí nerovnocenně? Velmi úsměvná situace...

Těším se na další temnou kapitolku. A pátku se asi nedožiju :D :D Ale snad se nikomu nic nestane, tedy kromě Voldyho, tomu se toho může stát hodně. Třeba by už konečně mohl umřít, třeba jen tak náhodou a nechat naše miláčky na pokoji... Jo jo to by bylo fajn :D

Ještě jednou děkuji.

Vždy Tvá Salazaret
 
Re: Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
21. 2. 2011 18:41
Já akorát vím, že za á na wikipedii se nedá spoléhat (velké/malá písmena v textu tam nehledejte vůbec) a za bé že byly jakési problémy s tím Lloydová. Ale jelikož aj originál nemám, nepřekontroluji to. :) (A překlady do jiných jazyků by mě taky zajímaly.)
 
Re: Kouzlo nechtěného
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
21. 2. 2011 18:50
Jak víš, že by se měla psát takhle? O to mi jde.
Jinak – kdybychom v tu dobu velká/malá písmena nebrali, nedošlo by mi, že ti Smrtijedi nějak nehrají. To samé PDK. Protože velká/malá písmena jsem tak nějak všeobecně moc nepobrala. Takhle s vámi všemi souhlasím, ale… prostě pokaždé, když jsem si to hledala, nebylo to podle „logiky“ češtiny, ale přesně naopak. A když vidím, jak jsou zmrvené ostatní věci… přijde mi to líto, nic víc. (Proto to řeším.)
O to jde taky – princ a spojitost s mudlovským, ne kouzelnickým světem. Tak jsem to alespoň pobrala já.
A největší porážkou trpím v tom, že ač je název knihy s malým písmenem (!), lidi to překladateli na drzo opravili nebo to neřeší – napíšou vše velkým.
 
Re: Re: Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
assez
21. 2. 2011 18:55
To Mess: Poslední dobou (a protože až tehdy jsem to začala řešit a jsou tam věci, které potřebuji, když píšu) jsem vytahovala zásadně knihy 5, 6, 7… zřídkakdy 3 a míň, takže jsem si pravopis opravdu ověřovala tam. Mea culpa. (I když… kde hledat nešťastné PDK jinde než v 6, že…) Ta m/Myslánka je horší, na druhou stranu myslím, že oslovení Toma není… tragické tak ani tak a že by se dalo obojí obhájit – i když bych to raději sjednocené.

No nic, díky za diskuzi všem.
 
Re: Re: Kouzlo nechtěného
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
21. 2. 2011 19:14
Assez, tuhle jsem potřebovala správný tvar přímení těžkotonážní Millicent. Hledala jsem v knihách. V 1. díle HP je Bullstrodeová, v 2. díle se vyskytuje jako Bulstrodeová i Bulstrodová - takže vyber si. Zvolila jsem jednu ze tří překladatelových variant a v překladech používám čistě tu. Sirius Black je v prvním díle skloňován česky Síria (i s tím vokálem), později už Siriuse. A ty smrtijedy/zmijozely/nebelvíry... píšu prostě s malým, aby mě to nerozčilovalo - zato Paní Norrisovou s oběma velkými (dle vzoru Karel Čtvrtý). Prostě, mám-li si vybrat mezi 'drzou opravou' překladatelova původního díla a przněním češtiny vyberu si... hádej co. *;-)
Je fajn, jak vždycky dokážeš založit plodnou diskusi. Měj se!
 
Vyčerpávajícně
34.Princův příběh - Domů 2.část
Achája Eressiel
21. 2. 2011 19:27
Přečetla jsem to včera, snad teď se mi konečně povede sesbírat emoce a myšlenky na komentář...
Abych si ukrátila čekání na další díl, přečetla jsem za ten týden několik povídek o Severusovi a Harrym. Což je samo o sobě co říct, protože tomu páru jsem přišla na chuť nedávno. A díky EK mu úplně propadla:) Všechny ty povídk na zabavení se, krátké i o mnoha kapitolách, byly plné zábavy, nadšeného pochechtávání i trochy nervozity či nadávek z mé strany.
Elysejský klíč má v sobě mnohem víc. Je to jako pochutnávat si na tom nejlepším zákusku, kterého se nám dostává jednou za čas jako odměny. Ujídám ho od spodu, aby mi ta nejlepší poleva zbyla na konec a bojuji s nerozhodností, zhltnout ho co nejrychleji nebo to protahovat, abych si plně vychutnala prožitek.
Tuhle kapitolu jsem rozhodně protahovala:) Snad jsem si udělala pořádnou představu o Voldemortovi, až mě zděsilo, jakou. Když to zrovna není šklebící se, vraždící maniak, musel to být vskutku charismatický a co si budeme povídat, kdysi určitě pohledný řečník. Chápu, jak získal tolik příznivců.
Během nějaké klidnější situace jsem se přistihla, jak uvažuji nad tíhou Severusova života. Jak může jeden člověk tolik unést? říkala jsem si a vůbec nevím, kdy mi začaly téct slzy. Přestaly, až když Harry skončil s prohlížením vzpomínek.
Pak už jsem se zase culila a rozplývala nad tou krásou. Jen vůbec netuším, kdy se do domku uchýlili, takže fakt, že budou Vánoce mi v orientaci moc nepomohl:D
Doufám, že se nějakých mašliček dočkáme:) A ač jsem byla vždycky kočičí, štěně má prostě něco do sebe:)
 
ne ne ne
34.Princův příběh - Domů 2.část
Haku
21. 2. 2011 21:18
...ja vôbec netrpím závislosťou na poviedke.***nie nie nie*** ...kde je piatok...kde pokračovanie...kde som ja??,
 
Princův příběh...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Slimča
22. 2. 2011 12:08
Ano, ano, ano! Chápu, rozumím, věřím. V kánonu na mě Voldemort vždy působil jako taková ne příliš inteligentní vraždící bestie, a bylo tak pro mě dost těžké pochopit, jak získal tolik (mnohdy i velmi schopných) následovníků. Tvůj Voldemort je dokonalý manipulátor, dobrý psycholog a skvělý stratég. A může pro takovou osobu existovat snažší úkol, než přetáhnout na svou stranu jednu opuštěnou, ztracenou dušičku? Líbí se mi tvůj Albus. Je "jen" člověk. A jako každý se občas nevyhne omylům. Obecně se mi moc líbí, že žádná z tvých postav není jen černá nebo bílá.
Úsměvný závěr kapitoly... Chudák Harry. :-D
Děkuji ti!
 
Re: Re: Re: Re: http://www.a-sisi.wgz.cz
34.Princův příběh - Domů 2.část
Andýsek
22. 2. 2011 16:13
Ano, na wiki se zas tak moc spoléhat nedá, lidi tam můžou kdykoli něco upravit. Jen tak pro zajímavost:

Nizozemí - Tobias Sneep, Ellen Prins
Španělsko - Tobías Snape, Eileen Prince
Itálie - Tobias Piton, Eileen Prince
a v maďarštině je Severusovo jméno Perselus Tobias Piton, což mi připomíná - je někde ověřeno, že má vůbec prostřední jméno?

Ale jinak "Lloyd" je opravdu pouze v českém překladu.
 
originál
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
22. 2. 2011 21:25
Under-neath the photograph was the caption: Eileen
Prince, Captain of the Hogwarts Gobstones Team.
'So?' said Harry, scanning the short news item to which the picture belonged; it was a
rather dull story about inter-school competitions.
'Her name was Eileen Prince. Prince, Harry.'
(...)
...was a tiny announcement about Eileen Prince marrying a man called Tobias Snape,

Mno, asi to jméno změnila sama autorka. Nepodezírám, že by pan Medek přeložil delší jméno, než tam bylo. Připomíná mi to tu 'Bullstrode(ovou)', která mezi prvním a dalšími anglickými vydání přišla o jedno -l- a skončila jako 'Bulstrode'.
Ono je to i logičtější, že je Snape 'half-blood', tedy 'napůl' Prince, kdyby jeho matka byla rozená Lloyd-Prince, pak by byl 'Prince' jen ze čtvrtiny...
*;-) Také by to mohlo být přeloženo jako 'Kníže dvojí krve', protože anglický titul prince je totožný s českým knížetem... *;-)
 
Re: originál
34.Princův příběh - Domů 2.část
Andýsek
22. 2. 2011 21:48
To je možný, že to pak změnila, ale nikde (z ostatních jazyků) to není zmíněno, ani JKR se snad na to nikdo neptal (možná jsem něco přehlídla). Byla by to hodně velká náhoda, kdyby to pan Medek takhle zvláštně přeložil.
 
Re: Kakine,
34.Princův příběh - Domů 2.část
kakin
22. 2. 2011 22:25
vidis, takhle sem nad tim nepremyslel, me to prislo, ze to bylo jaksi hned, coz je vlastne blbost, protoze nakou dobu muselo trvat, nez se kouzelnici o udajne Voldemortove smrti dovedeli + den oslav...me to jaksi prislo, ze to bylo hned ten vecer...zajimave, zjistuji nesrovnalosti, to neni dobre, zrovna ted pred maturitou, kdy bych mel cist knizky k maturite se dovim, ze mam velke mezery ve svete Harryho Pottera a dojdu k zaveru, ze musim urychlene zacit cist uplne od zacatku...to neni dobre
kazdopadne dekuji za vysvetleni xD
 
Svírá...
34.Princův příběh - Domů 2.část
Popoles
23. 2. 2011 00:07
Milá Alice,
asi tě prohlásím za zdraví nebezpečnou, protože číst to, co jsi naložila na Severusova záda, hrozí utopením ve vlastních emocích a vnitřním pláči.
Netučila jsem, že někdo dokáže tak lehce a elegantně rozcupovat člověku duši a pak ji zase slátat dohromady a natřít hojivým balzámem.
Nevím jaká jiná slova ještě použít na to, abych aspoň přiblížila své pocity při čtení.
Takže se o to raději ani nebudu snažit. Bylo to... ach...

A název příští kapitoly mě mrazí...
První přikázání - pokud si pamatuji zní Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, nebudeš mít jiného boha mimo mne.
Uff bojím se,bojím jak ustojím příští díl...

Díky, Alice
♥♥♥
 
Re: Re: originál
34.Princův příběh - Domů 2.část
Elza
23. 2. 2011 10:23
Andýsku, zkus si vygooglit 'Prince-Lloyd', vyjedou Ti anglické odkazy na celé jméno Eileen Prince-Lloyd... což znamená, že to jméno tak Rowlingová někde mít musela, to už nemůže být náhoda. Skutečně nepodezírám překladatele z přepisu.
Podobně ta Millicent (jak už jsem psala) na netu existuje jako Bullstrode i jako Bulstrode. V českém překladu je v 1. knize se 2 -l-, v dalších s jedním. Podobně ve francouzštině... Jedním z problémů bude rozdíl mezi anglickými a americkými vydáními (viz jméno 1. knihy Philosopher's/Sorcerer's Stone - vyšla pod oběma názvy, tudíž jsou oba správně).
Řekla bych, že pánové Medci překládali vždy z prvního dostupného vydání a tudíž české překlady nereflektují pozdější autorčiny (nebo nakladatelovy) revize.
 
Re: Re: Kakine,
34.Princův příběh - Domů 2.část
Jana
23. 2. 2011 21:52
:-)))) ježiš to je skvělá poznámka, úplně jsi mne odrovnal:-) "...zrovna ted pred maturitou, kdy bych mel cist knizky k maturite se dovim, ze mam velke mezery ve svete Harryho Pottera a dojdu k zaveru, ze musim urychlene zacit cist uplne od zacatku...to neni dobre". Tak moc držím palce na maturitu. Ordinuj si četbu za odměnu. Ale třeba je to dobré téma na úvahu nebo ne vybruslení ze společenských věd atd.