Jdi na obsah Jdi na menu
 

Klíč a slash

rainbow_flag_of_glbt.jpg

Moji milí čtenáři J
S ohledem na to, že se mi – k mému velkému překvapení – v poslední době dostávají různé reakce, od mile nejistých až po zklamané, rozhodla jsem se opět a tímto způsobem k danému tématu vyjádřit.
Třebaže mám na úvodní stránce napsáno, že „v příběhu jsou zpracovaná homosexuální témata… doporučený věk 18+“, třebaže se prezentuji jen a pouze na stránkách Daily slash, třebaže jsem si tyto stránky dala na první místo ve svých oblíbených odkazech, třebaže další dva odkazy jsou na výtečné slashové autorky, třebaže v komentářích jsem se vyjádřila nejednou a jasně - náhle se setkávám s dotazy, zda je Elysejský klíč slash.
Takže ještě jednou – ano, Elysejský klíč je jednoznačně slash J
K otázce, proč to na vás na první stránce nekřičí blikajícím rudým nápisem a je to „pouze“ uvedeno v informacích dole - odpověď je prostá:
Vztah dvou mužů je normální. Tečka.
Pokud jste všechna zmíněná upozornění přehlédli a pokud je vám vztah dvou mužů nepříjemný, pak vás zjevně zlomyslný osud zavál na nesprávné stránky a je nejvyšší čas přestat číst ;-)
Já budu vaši volbu respektovat. Vy prosím mějte v úctě práva a svobody druhého člověka na volbu partnera.
Zcela vědomě píšu pro menšinovou část čtenářské obce a jsem s tím naprosto spokojená. GLBT lidé mají právo na své vlastní pohádky, na své vlastní sny. Považuji za čest, že je pro ně smím psát.
Děkuji vám.
 
Přeji krásný zbytek dne
 
 
 
P. S. Neodolám, připojím kratičkou úvahu. Kdybyste se setkali s kritikou povídky, založenou na tom, že je příběh heterosexuálního zaměření; ruku na srdce, jaký by byl váš názor na to? Přišlo by vám to – absurdní? J
A z jakého důvodu bychom měli akceptovat, že opačný přístup je v pořádku???
 
P. P. S. Pro ty, kteří si nejsou významem slova „slash“ jistí, pak tedy ve zkratce jde o fanouškovskou tvorbu, zabývající se předpokladem, že dva představitelé stejného pohlaví z nějakého filmu či seriálu chtějí/jsou/byli/budou spolu sexuálně nebo romanticky zapleteni. Pokud jste se domnívali, že slash jako takový se rovná obscénní porno, byli jste někým ošklivě mystifikováni J Velmi podrobně je význam a vývoj slashe popsán zde .
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Musím aj ja^^"

(Sisa, 9. 12. 2010 20:48)

Úprimne, mňa podobné predsudky a odsudzovanie a kritika atď. dokážu vytočiť do nepríčetnosti. Neznášam to. Premerlina, nech si predstavia, že by to bolo naopak, že by heterosexuály boli v menšine. Asi by sa im potom také správanie veľmi nepáčilo. A ..hfmr, dokázala by som sa ti tu rozohniť na XY riadkov, ale krotím sa:D V podstate neviem o čo ide, ale nič pekné to nebude. Btw.- už mám zbraň aj na vyhlásenie, že to je proti prírode..nie je, aj mnohé zvieratá majú homosexuálny styk, ha!
A hodím poznámočku ešte k tomu, že či EK stratí slahovými prvkami na kvalite. Priznám sa, aj mňa to napadlo, ešte pred pár kapitolami..ale potom som sa zamyslela, prebrala som si to z rôznych strán, a došla som k záveru, že nestratí. Slash to ešte viac vyšperkuje a vylepší, mehehe.:)
Takže presne tak, vy*er sa na idiotov tvrdiacich niečo iné, homofóbnych magorov a iných tvorov..(fakt, že to hovorím zrovna ja, ktorá som schopná sa za homosexuálov/bisexuálov pohádať, snáď, v prípade poriadneho nas*atia ešte aj pobiť, budeme ignorovať, áno?:D)
Ja sa utešujem tým, že podobne v minulosti odsudzovali ľavákov, preúčali ich na pravú ruku..a dnes už je to úplne v pohode. Tak mám také nejaké svoje veľké ilúzie, že snáď aj toto sa raz bude brať ako niečo úplne normálne a každý človek, ktorému niekto oznámi trebárs, že jeho sused je gay povie niečo typu "No, fajn. A prečo mi to hovoríš? Veď je to normálne.."
Pardon pokiaľ to je chaotické, nejak som dnes mimo:D
Btw. pekné nové záhlavie:3 (Je nové, že?:DD)

Ahojky, Siso :))

(Alice, 9. 12. 2010 21:58)

:)) Děkuji za tvé vyjádření :)) To by určitě spoustu věcí vyřešilo, kdyby si lidi mohli na chvíli vyměnit role a vyzkoušet si život v cizí kůži :))
A děkuju ti :)) Jsem ráda, že jsi dala Klíči šanci, i když jsi zaváhala :)) Doufám, že se ti ony "šperky" budou nakonec opravdu líbit :D
No vidíš, příměr s přeučováním leváků mě nenapadl - tak to by mohla být ta správná jiskřička naděje :-)) Občas lidi přijdou k rozumu :-))
(Ano, záhlaví je nové. Děkuju, že se ti líbí ;-))
Díky moc, Siso :))

vrrrrrr...

(sevy, 9. 12. 2010 20:15)

já tedy nevím přesně co se opět stalo, protože jsem musela kvůli očím, které jsem si závěrečnými pracemi na diplomce nepříjemně vyřídila, omezit práci na PC, a ani to nebudu detailně zjišťovat, ale... tyhle homofobní postoje mě vytáčejí, a o to více, když své předsudky tak ohnivě prezentují a obhajují mladí lidé, od kterých se očekává, že pomohou zmírnit a postupně i změnit pohled na 4 % menšinu, která je tu stále poměrně hodně znevažována, což bylo v minulosti docela silně podporováno předchozím režimem!
no, a už jsem zase naštvaná... ):-(
nic, končím!
Alice, fandím ti! nenech se znechutit ani naštvat a lidi s těmahle nesmyslnýma předsudkama si můžou klidně trhnout lopatkou... třeba nějakou ještě najdu v zahrabaném pískovišti, ve kterém jsem si jako malá hrála a klidně jím ji půjčím, nebo i dám, jsem přeci hodná holka.. a můžou si trhat do zblbnutí! :-DD
no, jako bych tu nebyla... :)

Ahojky, sevy :D

(Alice, 9. 12. 2010 20:25)

Neboj, tady se nestalo nic :)) Jen jsem se nechala vytočit hloupými řečmi a musela to vyventilovat :))
Jejda, tak problémy s očima ti nezávidím a přeji brzké zlepšení! Pevně věřím, že hodnocení diplomky to aspoň trochu vyváží. Držím palce :))
Řekla jsi tu jednu moc zajímavou věc, nad kterou už jsem taky dumala - že těch homofobně smýšlejících lidí je nečekaně, nepochopitelně tolik právě mezi mladými. Tomu opravdu vůbec nerozumím, od nich by člověk čekal pravý opak.
Trhnout lopatkou :DDD Moc pěkný termín, díky, zkusím si to pamatovat :DD Ano, ty jsi moc hodná holka :DDD
Moc ti děkuju, sevy :)) Znechutit se nenechám, už jsem se "vybublala" :DD

nedá mi to

(Misule, 9. 12. 2010 19:26)

a musím taky přispět troškou do mlýna...
Také nechápu, že někdo nepochopil, že Klíč je slash. Mně je to naprosto neznámé, protože vlastně na netu ani nic jiného než slash nečtu...
ad homofobní lidi...nechápu, vážně nechápu, že v dnešní době plné brutality, bídy a všech problémů kolem někdo řeší, jestli má chlap rád chlapa nebo holka holku. Mně homosexualita nikdy nevadila a těch pár let co čtu slash, je mi hodně blízká.
Ať si má každý rád, koho chce, hlavně ať jsme šťastný. Možná by pak ubylo těch zamindrákovaných sebevražd nebo brutálních útoků:-(

Ahojky, Misule :))

(Alice, 9. 12. 2010 20:17)

Na české scéně znám taky pouze slash a ještě i v tom dost pokulhávám :)) Většinou spíš vím, že takové stránky existují, ale četla jsem tady toho hodně málo.
Přesně, jak říkáš, svět je plný závažných problémů a lidi pak ještě navíc uměle vytvoří další. Kdyby se víc respektovaly práva aspoň v té nejzákladnější rovině (a tou je volba partnera určitě), určitě by štěstí přibylo. A toho smutného by bylo míň. Třeba se jednou dočkáme :))
Moc děkuju, Misule, za tvé vyjádření :))

Jen do nich

(Zrzka, 9. 12. 2010 13:25)

Dej jim co proto, darebákům... nechápu tyhle omezené jedince... láska je láska a nevybírá si, pokud jsou si oba plně vědomi toho co dělají tak je jedno, jestli jsou to dva muži, dvě ženy, muž a žena nebo dva kouzelníci... podstatné je, aby oni byli spokojení... netuším, proč stále tato rádoby moderní společnost atakuje menšiny je protože nepředstírají, že jsou něco co nejsou... možná že až ti rádoby dospělí konečně dospějí duševně, tak to pochopí... bohužel někteří nedospějí nikdy...
Nenech se znechuti, Alice... tvůj příběh je nádherný... navíc to není žádný hard core... nemáš za co se omlouvat... prostě těm méně inteligentním asi trvá déle než jim secvakne proč že to Harry líbá nábožně ruce Severusovi... chjo... haní komenty klidně maž... já toleruji jen a pouze konstruktivní kritiku... sákryš... nějak jsem se rozvášnila... sorry... už kočím :o)

Ahojky, Zrzko :))

(Alice, 9. 12. 2010 18:00)

Děkuju :)) Sdílím naprosto tvůj názor, když jsou dva spolu spokojení, je hloupost řešit, kdo má jaké pohlaví. Nebo barvu kůže, náboženství, atd.
Ne, znechutit se nenechám :)) Za prvé mám slash upřímně ráda, za druhé mám skvělé čtenáře :))
Ano, přesně, konstruktivní kritika sice nepotěší, ale někdy pomůže :)) Respektuju, když se někomu nelíbí můj styl vyprávění, nějaký můj nápad, neřeším, když mi řeknou, že kopíruju jiné autory, jsem ráda, když mě upozorní na gramatickou chybu, abych ji mohla opravit. Tohle všechno je v pořádku. Ale když mě zkritizují za tvorbu slashe, který je nikdo nenutí číst, tak to vypěním :D
Děkuji ti, Zrzko. Za tvé vyjádření a podporu :))

*;-)

(Elza, 9. 12. 2010 9:20)

Hezky sepsáno.
Tvůj příběh je krásně přirozený, nic násilného - občas se autoři 'minoritních' děl dostanou do situace v níž se minorita stává majoritou. A to už se pak nelze divit, že to leckomu (často i mně - zvláště je-li ono dílo psáno bez špetky humoru) 'skřípe'. Ale v Tvém díle žádné nelibé tóny neznějí. Tato píseň nemá vady v disharmonii.
A k té 'jinakosti' - každý jsme jiný, žádní dva lidé nejsou stejné a co je normální... Bůh suď. *;-)
K novému záhlaví: to starší mi přišlo graficky podařenější, ale to bude asi zvykem. A obrázek v záhlaví je vždycky příjemnou změnou.
Ať se daří!

Ahojky, Elzo :))

(Alice, 9. 12. 2010 10:31)

Děkuju :)) Napsala jsi to vážně moc hezky, jsem ráda, že ti příběh přijde harmonický :))
Jsem v článku trochu ostřejší, než si obvykle dovolím, ale nemůžu si pomoct :)) Některé věci mi zvednou tlak vždycky. Asi je mírně "kontraproduktivní" reagovat na netoleranci hněvem (zvláště v den, kdy zastřelili Lennona), ale snad je aspoň z textu znát, že ten hněv nepadá na vaše hlavy :)) Navíc, jsem prostě taková - na první šťouchnutí nereaguju, na druhý šťouchnutí nereaguju...na sedmnáctý šťouchnutí nereaguju, na osmnáctý šťouchnutí exploduju :D Kouzelná povaha.... :D Tohle varování bych nejspíš do úvodu napsat měla těmi velkými rudými písmeny... Popřemýšlím o tom :D
Co je normální? Dobrá otázka :)) Ideální by asi bylo, kdyby normální znamenalo Žít a nechat žít, v každé rovině lidské existence :)) Ale to je spíš utopie :))
Díky, že se ti obrázek v záhlaví líbí (potřebovala jsem si spravit náladu tak jsem si "smontovala" nového Severuse :D), ale mně tam taky něco nesedí... :( Já na to přijdu :)) Možná ten text. Ještě se v tom povrtám :))
Děkuju za tvé vyjádření :))

souhlas

(Martina, 9. 12. 2010 7:10)

Heleď Ali, možná si myslíš, že jsem se tě nějak dotkla i já, ale to bylo myšleno čistě ohledně dospělé Lily.
Mě vůbec vztahy dvou mužů nevadí. BTW... ani dvou žen, ale o těch chlapech prostě čtu nějak raději :)
Podívej se na to asi takhle... když jsem byla mladší, strašně jsem fandila Eltonu Johnovi. Jeho vztah s Davidem Furnishem byl pro mě tak normální, jako že dýchám ;-) Dokonce jsem se s jedním chlápkem pohádala, kdy že jsem to obhajovala 4% menšinu.
Já rozhodně nejsem proti jakékoliv lásce kohokoliv ke komukoliv. Snad jen pedofily nesnáším ;-) Ale to by patřilo jinam, vím ! Na HSS jsem četla jen slash a nevadí mi ani Albus a Severus, protože věřím, že Severus i v kanonu měl Albuse " jistým " způsobem rád. Dokonce v sedmičce i dost žárlil na to, co všechno ví potter a neví on. Ale to bylo ne o lásce , ale zklamání jeho, že mu Albus plně nedůvěřuje. No popravdě, tohle všechno pro někoho dělat, byla bych zklamaná taky.
Takže... shrnuto... pevně doufám, že jsem to nebyla já, čí příspěvek tě zvedl jako poslední už fakt ze židle, a buď si jistá, že Klíč čtu od začátku s tím, že se moc těším na Severusovy a Harryho sexuální orgie. P.S. Že už by ale docela bylo načase nechat se je taky trochu pomuchlovat ! :-D
S úctou k tobě tá věrná čtenářka Martina

Ahojky, Martino :)

(Alice, 9. 12. 2010 8:10)

Ne, neboj, ani tvůj, ani jiný komentář, který zazněl tady, tohle nezpůsobil :)) Jen těch reakcí mimo stránky bylo už nějak moc, proto jsem se rozhodla to vyřešit jednou a provždy takhle :))
Tak, orgie ode mě nečekej :D Nesedělo by mi to zde ani tématicky, přeci jen jsem celý příběh pojala trochu "poeticky" ;-) V tom duchu proběhne i erotika, ale oba "chlapci" si rozhodně pěkné chvíli užijí :))
Díky za tvé vyjádření a souhlas :))

tak tak

(Narn, 8. 12. 2010 21:51)

Eh? Necht jdou homofobni lide.. do analu :) nebo at se naucej cist. To 18+ na ne rve z kazdeho druheho radku. Navic kazdy inteligentni ctenar musel pochopit po par kapitolach, jakym smerem se bude pribeh ubirat :) tve rozhorceni plne sdilim

Děkuji ti, Narn :))

(Alice, 8. 12. 2010 22:12)

Pevně věřím, že drtivá část mých čtenářů tohle vše, co píšeš, dávno pochopila a homofobií netrpí :)) A tiše doufám, že někteří si mé upozornění skutečně v úvodu přečetli... :D
Jen se mi za posledních pár dní sešlo několik takových reakcí - a ten poslední mě prostě zvedl ze židle :D To už jsem prostě nemohla přejít mlčky :)
Moc děkuji za tvůj názor i tvé sympatie :))